Bologna! 9 redenen waarom je er geweest moet zijn

Bologna is underrated! Deze blog zal echter het tegendeel bewijzen. 9 redenen waarom je Bologna moet overwegen bij je volgende italie-trip!

#1 Het eten

De absolute nummer één reden, en eigenlijk genoeg om deze stad te bezoeken of een blog op zichzelf er over vol te schrijven. Deze stad ademt culinaire cultuur. Oke, wellicht als vegetariër met je supercarnivoren vriendje is het niet ideaal want meer nog dan pizza’s, pasta, koffie en andere Italiaanse specialiteiten staat Bologne bekend om Vlees. Of misschien is dat de getroebleerde blik van vegetariër die ineens overal varkenshompen ziet hangen en een vriendje dat begint te glinsteren bij de aanblik ervan. Desalniettemin moet gezegd worden dat de vleesliefhebber hier zijn hart ophalen 

aan parmaham, mortadella, tortellini al brodo (verse vleesgevulde pasta in bouillon), pasta al Ragut, en nog tientallen andere specialiteiten.  Bologne is een stad waar ze borrelen naar een hoger niveau hebben getild en terrasjes tot laat in de nacht gevuld zijn met de lokale bevolking die onder het genot van een glas wijn grote schalen hapjes en hammetjes delen.

Desondanks kun je hier ook als niet-vleeseter genieten van de lokale specialiteiten. Zo vertelde onze tourguide vol passie over alle verschillende soorten Parmiggiano Reggiano. De kaas die alleen authentiek is als het gemaakt is in de regio Emilio Romagna (waarbij ik in mijn eerlijkheid wel leerde dat parmezaanse kaas niet vegetarisch is omdat het stremsel wordt gemaakt van kalfsleb). In de winkels hier kun je zelfs parmezaanse kazen kopen die 8 jaar lang(!) gerijpt zijn. Niet alleen de rijping bepaalt de smaak, ook zijn deze kazen gecategoriseerd op koeiensoort. De opties zijn eindeloos en als (parmezaanse) kaasliefhebber is Bologne een paradijs.

We kregen de kans om authentieke balsamico-azijn te mogen proeven. Ik dacht altijd dat balsamico die zure substantie  was die ik door mijn salade heen goot in de bedrijfskantine om mijn sla nog een beetje smaak te geven. Op de fles stond ten slotte balsamico. Ik voelde me dan ook verloochend toen onze tourguide Catharina vertelde dat dat voornamelijk wijnazijn met kleurstoffen is. Ze vertelde dat echte balsamico-azijn een delicaat product is welke 12 tot 24 jaar in houten vaten dient te rijpen. Vaak is het een echt familieproduct dat generaties op generaties intensief bewerkt wordt en waarvan er na 12 jaar slechts een klein vat overblijft. De smaak van authentieke balsamico is ontzettend bijzonder. Mij deed het denken aan stroop, azijn en vloeibare rozijnen waarvan een klein drupje mijn gehele gehemelte deed tintelen door het intense smaakpalet. En hoewel het niet goedkoop is (reken maar op 60 tot 100 euro voor een flesje) is het een een uniek product dat niet te vergelijken is met iets dat wij hier in een reguliere winkel kunnen kopen.

Ik doe de voedselcultuur van Bologne tekort door het alleen over vlees, kaas, en balsamico te hebben. Catharina nam ons ook mee naar de favoriete ijsjeswinkel van de paus waarbij gezegd moet worden dat de paus goed op de hoogte is van waar hij terecht kan voor een lekker ijsje. Daarnaast dronken we ook nog overheerlijke koffie’s, aten lokale rijsttaartjes, bezochten voedselmarkten met meer verschillende soorten tomaten dan dat ik wist dat er waren – en andere verse groentes die ik nog nooit had gezien – aten verrukkelijke pizza’s en bezochten authentieke pastaboetiekjes waar nog van die echte Italiaanse pasta-mama’s in de keuken, met deegrollers, hun vers- en handgemaakte pasta’s produceerden.

#2 De architectuur

De bijnaam van Bologna is ‘ La Grossa, La Dotta, La Rossa’. waarbij het laatste verwijst naar het rood van de bakstenen die ze gebruikten. Bologna ziet eruit als een authentiek Italiaanse stad die gekenmerkt wordt door vele bogengalerijen. Praktisch; want bij regen kun je schuilen en bij hitte kun je altijd terecht in de schaduw. Het ziet er daarnaast ook gewoon ontzettend leuk uit. In de stad vind je vele historische bouwwerken waarvan de scheve torens de bekendste zijn. Ook is er in de stad een verzakking van een originele Romeinse weg te zien en is de stad bezaaid met schitterende kerkgebouwen. Bologna kent een rijke geschiedenis en dat is goed terug te zien in de bouwwerken en bouwstijl, waarbij veel originele historische elementen bewaard zijn gebleven.

#3 Het is Authentiek

Met een toeristische stad is niets mis, vind ik. Toch was het een ware opluchting dat ik zowaar mijn best moest doen om mijn foute-toeristische-koelkast magneet op de kop te tikken, in plaats van dat de stad overheerst wordt door kwestieuze souvenirwinkels met overprijsde en Chinese producten. Van steden zoals Venetië of Parijs krijg ik kriebels omdat vrijwel niets me aan Italië of Frankrijk meer doet denken, om nog maar te zwijgen over de astronomische prijzen die gevraagd kunnen worden voor iets simpels als water.

Bologna is toeristisch, maar vooral bekend bij inwoners van Italië zelf. Wij reisden buiten het hoogseizoen waarbij ik gok dat ongeveer 75% van de bezoekers/inwoners Italiaans waren. Hierdoor had ik ook daadwerkelijk het gevoel dat ik iets van de Italiaanse cultuur te proeven. Bijkomend voordeel: In het hartje van de stad, tevens toeristisch centrum konden wij voor zeven euro een heerlijke pizza op de kop tikken. Je hoeft dus ook niet bang te zijn  dat jou een poot uitgedraaid wordt omdat je buitenlander bent.

Toch zijn er genoeg toeristische voorzieningen om je er als toerist goed te kunnen vermaken. Er zijn Hop-On/Hop-off bussen, Toeristen treintjes, Tours, bagagedepots en  strakke verbindingen naar het vliegveld. Wat mij betreft een ideale mix van toerisme en authenticiteit.

 

#4 De muziek

Straatmuzikanten van heel Italie reizen naar Bologna. Het is dan ook één van de dingen die de levendige sfeer van de stad kenmerkt. In 2006 is Bologna toegevoegd aan het UNESCO creative cities network, welke een select aantal steden selecteert waarbij een groot gedeelte van de ontwikkeling te maken heeft met creativiteit. Bologna is toegevoegd aan dit netwerk als ‘City of music’ vanwege het grote aantal muziekstudenten en straatmuzikanten.

SONY DSC
SONY DSC

#5 Kerken

Bologna is bezaaid met fraaie kerken. Op iedere straathoek waar je loopt kom je wel een ander schitterend bouwwerk tegen. In het algemeen ben ik zelf geen fan van kerken, maar in Bologna zijn ze werkelijk prachtig. Er zijn ontzettend veel resten van het verleden bewaard gebleven en de kerken zijn een en al pracht en praal. Zelf vond ik vooral de lichtval in sommige kerken heel bijzonder en ontzettend mooi.

#6 De geleerde

Bologna is de stad met de oudste universiteit van Europa. De universiteit is prestigieus en veel Italiaanse studenten trekken daarom naar Bologne. Het is dan ook een levendige studentenstad. Dat merk je. De stad is jong en bruist. Er is veel te doen. De straten zijn ook ’s avonds laat nog vol en het maakt de stad een creatieve broedplaats voor straatkunstenaars en andere muzikanten.

#7 Het is gezellig

Dit punt is eigenlijk inherent aan punt 3,4 en 6. Het is een jonge, creatieve en levendige stad die gekenmerkt wordt door muziek, maar ook door de lokale bevolking die tot laat in de nacht in de straten van Bologna te vinden is. Op zondag-avond om 10 uur hadden wij grote moeite om een restaurantje te vinden omdat de vele(!) terrassen afgeladen waren met studenten die tot diep in de nacht aan het borrelen waren. De mensen zijn vriendelijk, het eten is lekker, de straten zijn mooi, de terrasjes zijn levendig en de muziek is sfeervol. Het is alles wat het woord ‘gezelligheid’ voor mij behelst.

#8 Het is compact

En dat maak Bologna de perfecte bestemming voor een weekendtrip! In principe is alles op loopafstand. Als je op het piazza di Maggiore bent, ben je in het hartje van de stad en kunt overal komen. Dat het compact is betekent overigens niet dat het klein is, of dat er weinig te doen is. Maar het is zeker haalbaar om de stad in 1 of 2 dagen helemaal gezien te hebben.

#9 Streetart

Streetart. Een half jaar lang heb ik me onder gedompeld in de cultuur en achtergrond van streetart. Voor de kunstacademie deed ik een zes maandenlang durend project waarbij het mijn taak was om te onderzoeken in hoeverre hedendaagse straatkunst verschilt van  Old-school straatkunst. Ik zou hier uren over kunnen schrijven, maar mijn punt is: Dat ik in dit halve jaar geen één keer Italië heb geassocieerd met streetart. En toch is het er. In overvloed! Sterker nog, streetart-legende Blu komt uit Bologna! Helaas heeft hij als blijk van protest tegen een galerij die straatkunst wilde institutionaliseren, zonder de toestemming van de artiesten, al zijn eigen straatkunst verwijderd. Toch kun je je als (straat)kunstliefhebber overal te goed doen aan prachtige murals en kunstwerken. Het biedt een mooi contrast met de veelal historische trekpleisters en ik kan mij voorstellen dat een tour langs alle straatkunst in Bologna zeer de moeite waard is!

Een gedachte over “Bologna! 9 redenen waarom je er geweest moet zijn”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *