Zangles als je (nog) niet kunt zingen! Weekly update: # 1

In deze reeks neem ik je mee in één van de meest oncomfortabele dingen die ik ooit deed. Als muzikale noob op zangles gaan.

 

Ooit was er een tijd dat de concentratiespan van de gemiddelde mens langer dan 8 seconde was, en ik zelf de beschikking had over een onuitputbare hyperfocus. Dit was dezelfde tijd als dat mijn moeder op een dag vroeg ‘ Rens. Wil je een iPhone of een piano’ . Die keuze was als 16-jarige snel gemaakt.

 

Ik koos voor de piano.

 

Dit was in de periode dat ik nog veel tijd had omdat ik te veel spijbelde van school (stond bijna een 8 gemiddeld, dus het was ok), de enige afleiding die ik had was van MSN en Hyves (oh men) en ik eigenlijk ook niet wist hoe ik mijn dagen beter in kon vullen dan uren achter de piano spenderen. Ik deed het op de makkelijke en luie manier. Ik zocht op youtube filmpjes waar precies getoond werd welke toets je in moest drukken. Daarna oefende ik tot ik motorisch in staat was om allebei mijn handen te gebruiken. Binnen enkele weken speelde ik allerlei indrukwekkende sonates. Een aantal jaren ben ik compleet geabsorbeerd geweest door mijn nieuwe hobby. Een muzikale basis heb ik er  alleen niet mee gekweekt, noten lezen kan ik ook niet, en na een aantal jaar was ik ook wel zat om urenlang te kijken hoe een man een paar toetsen indrukt om dat dan na te gaan doen. Ik had inmiddels wel betere dingen te doen. Zoals het obsessief checken van mijn WhatsApp/facebook/instagram. (Doei, hyperfocus! Hi Rens. welkom bij generatie Y)

 

Dat was het einde van mijn muziekcarriere. Tot dusver.
Maar ik heb 1 ultieme zwak. Het is mijn ultieme Guilty pleasure. En dat is, en ik durf het bijna niet voluit te schrijven…

 

karaoke.

 

Kijk, een paar jaar later kocht ik natuurlijk alsnog die iPhone en raakte verknocht aan de karaoke app Sing! Van smule. Hartstikke lachen, een soort Singstar voor op je telefoon. En als je het terugluistert en je bent bang dat de ramen eruit knetteren gooi je er gewoon een dikke autotune overheen. Jarenlang is Sing! Mijn ultieme therapie geweest om me door ieder moment van verveling en iedere (tiener)crisis heen te slepen. Het was een stuk kosten-efficienter dan Ben en Jerry’s (yesss, ik ga deze referentie echt in iedere post maken in de hoop dat ik ooit gesponsord ga worden door B&J, dat zou top zijn) en als je weer eens diep teleurgesteld bent in de mensheid (of jezelf) is er niets beter dan het eruit krijsen op het gescheur van een goede rocksong.
Soms moet je echter eerlijk zijn tegen jezelf over waar je talenten liggen. En zelfs na al die jaren waarin ik met hart en ziel en vol passie ieder volkslied, iedere Woman-empowermentsong en rockballade heb mee gezongen, klonk het zonder hippe filtertjes nog steeds als een soort kat die gemarteld wordt tijdens haar bevalling. Je kunt nou eenmaal niet alles hebben in het leven.

 

Gelukkig ben je nooit te oud om te leren en is publiekelijk zingen als je het niet kan, precies 1 van de meest gênante dingen om te doen. Ze zeggen altijd dat er buiten je comforzone allemaal magische dingen gebeuren (ik word er zelf altijd vooral heel oncomfortabel van) en dus heb ik me ingeschreven voor zangles. Tadadaaa. Let the magic happen.
M’n boy kreeg ik zover om met me mee te doen, en die heeft niet eens de ervaring van jarenlang door je huis springen met Sing! aan dus die is zowaar nog meer beginner dan ik (al verslaat hij me wel altijd met Singstar, dus misschien ook niet.)
Goed dat was hoe het idee ontstond en een korte introductie op wat gaat volgen. In de volgende post een verslag van onze popstar-in-the-making avontuur en onze eerste zangles (Teaser: We stonden onder andere half hyperventilerend de beweging van een soort verdwaalde kip na te doen. Het was SUPERleuk. volgende post meer )
Mocht je nou ook een geheime passie hebben voor karaoke, maar het zonder autotune niet aandurven?  hier is je langgezochte antwoord op je ultieme levens vraag.

 

Doei! groetjes en Liefs van Buns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *