filmtips, met de allerleukste films die er nu spelen

Mijn 3 filmtips van December!

picture by Jonathan Andreo

Hi lieve lezers. Jaja, volgens google analytics heb ik al zes unieke lezers gehad. YES. Welkom iedereen. Ik ben blij met jullie! zelfs als je een Russische robot blijkt zijn die propaganda in mn comments probeert te plaatsen (almost) true story!). Eindelijk schrijf ik niet helemaal meer voor de katse vagina, dus speciaal voor jullie! Hier mijn drie tiptoptip filmtips van december.

Met zes unieke lezers kan ik je verzekeren dat ik niet gesponsord word, maar ik wil toch even een shout-out doen naar Pathe Unlimited , want het is fantastisch. Ik werd ooit emotioneel gechanteerd door een vriendin om een abo af te sluiten, zo’n zeven jaar geleden. Ik had niet verwacht dat ik hem zoveel zou gebruiken, maar de bios is één van mijn favoriete betaalbare uitjes geworden. Voor 21 euro heb je al een abo waarmee je onbeperkt naar de film kan.  Na 3 maanden kan je hem overigens weer opzeggen als het niet bevalt.

 

Uiteindelijk heb ik er zelfs een kortdurende carrière van weten te maken waarbij ik een jaar als popcorn-meisje werkte in pathé buitenhof.  Niet dat het relevant is, behalve dan dat ik misschien toch een klein beetje bevooroordeeld ben als het gaat om mijn favoriete bioscoopketen.

 

 Geen pathé in de buurt? Cineville is een vergelijkbaar alternatief waarbij je bij een boel andere geselecteerde bioscopen terecht kan. Ik denk net zo fantastisch, ik heb er alleen geen persoonlijk ervaring mee.

 

klik hier voor meer info over de pathe unlimited  en hier voor info over de cinevillepas! Ik zie net dat je ook nog een vuepas bestaat, en daarover vind je alles op Deze website. En je hebt nog een handjevol vergelijkbare abo’s, dus het loont om even te google’en om te kijken wat jouw favo bios aanbiedt! Dan nu verder naar waar het omgaat. Mijn persoonlijke filmtips.

 

 

A star is born - filmrecensie

 

A star is born:

 

Mijn filmtips begin ik met ‘ A star is Born’. Jackson Maine (Bradley Cooper) is een bekende countryster en Ally (lady gaga) is een getalenteerde zangeres zonder carrière. Ze ontmoeten elkaar en worden verliefd. Ally wordt succesvol en Jackson verliest zich steeds meer in de zwarte gaten van het sterrenbestaan (jeetje, deze zin werd zonder dat ik het door had ineens poëtisch).

 

Top-uitgangspunt vond ik, want naast de slechte gewoonte om veels te veel van pretentieuze hipster-films (bij voorkeur buitenlands, saai en met een Oscarnominatie) te genieten, ben ik gelukkig ook gewoon gek op nietszeggende liefdesverhalen, romcoms en musicals.

 

De hele Fuzz die er ontstaan was rond deze film was compleet aan mij voorbij gegaan. Hij draaide maar op weinig tijdstippen in de bios en trok ook niet veel bezoekers, en dus trok ik de conclusie dat het wel een slecht standaard liefdesverhaaltje over een rijzende popster moest zijn. Een soort high school musical voor volwassenen, en man. Ik leef voor dat soort cheesiness. Het leek me perfect voor een druilerige en deprimerende Dinsdagmiddag, om mezelf weer even een beetje op te vrolijken.

 

 

Daar sloeg deze film in als een mokerslag. Want het feelgood popster-verhaaltje waar ik op gehoopt had bleek ineens een rauw drama te zijn over (voornamelijk) alcoholmisbruik, de destructieve maar zeer gepassioneerde liefdesverhouding tussen Jackson en Ally, en de keerzijde van het sterrenbestaan. Bam. Eerlijk gezegd kon ik het niet zo waarderen toen ik in de bios zat want mijn toch al deprimerende dinsdagmiddag werd ineens nog een stuk depressiever. Maar damn, het bleef wel hangen en ik moet zeggen dat ik toch wel onder de indruk ben van deze film.

 

De verhaallijn is best voorspelbaar, al zat er wel een onverwachte wending in. De uitvoering vond ik daarentegen best origineel. Vrijwel alle (Hollywood) films hebben dezelfde opbouw (Lees: hier hoe alles hollywoodfilms zo ongeveer gaan volgens moeilijk veel verschillende formules) maar de structuur volgde een stuk minder de gebaande paden, en dat vond ik verfrissend.
De eerste scenes vond ik het een beetje onwennig om naar lady gaga als introvert en bedeesd meisje te kijken (wetende dat ze in het echte leven poseert in vleesjurken enzo) maar ze groeide vrij snel in haar rol en zette uiteindelijk een uitstekende acteerprestatie neer (jaja, de oscarnominatie is al zo goed als binnen). Van Bradley Cooper vroeg ik mij oprecht af of hij misschien gewoon gedurende de gehele opnames zichzelf volgelopen had om zijn rol, als turbo-alcoholist, met verve te kunnen volbrengen. Hij raakte daarmee bij mij in ieder geval een gevoelige snaar.

 

De muziek aan het begin van de film is echt top, helemaal mijn ding. Ik ben gek op country-rock achtige muziek. De liedjes zijn leuk, de concert-beelden zijn mooi. Én een dikke vette plus omdat ze de liedjes live hebben ingezongen tijdens het acteren. Verderop in de film worden de liedjes naar mijn mening wel vrij matig. Het moet Poppy overkomen, en ookal is pop mn ding niet, denk ik dat deze liedjes gewoon helemaal niet zo best zijn.  Het verhaal is verder niet allemaal even realistisch en dat zorgde er, als klein minpuntje, wel voor dat ik niet helemaal de film in meegezogen werd.

 

 

Toch heeft de film echt indruk gemaakt, heb ik er regelmatig aan terug gedacht en luister ik ook nog regelmatig naar de muziek. Wel een waarschuwing dus: Het is geen gezellige sound-of-music achtige familiefilm, dus als je daar van uit gaat kom je van een koude kermis thuis.

 

Desondanks. 4 Hopjes voor A star is Born.

 

Bohemian rhapsody

Filmtips december, review van Bohemian rhapsody!

 

Ja het punt is, dat als je twee muziekfilms in een korte tijd ziet je ze met elkaar gaat vergelijken. Van A star is Born had ik een luchtige familiefilm verwacht en van Bohemian Rhapsody en rauw drama over het turbulente leven van Freddy Mercury. Want sodeju, ookal is ‘ie maar 45 geworden, hij heeft genoeg meegemaakt om zes levens (en daarmee zes films) te vullen. De waarheid over beide films was precies andersom.

 

Bohemian rhapsody is een globale weergave van het leven van Freddy Mercury en het ontstaan van Queen. Het is een redelijk lichte film die uiteindelijk toewerkt naar een indrukwekkende apotheose, het optreden van queen bij Live Aid. Daar komt de film ook echt op gang, maar aangezien dat de slotscone van de film is is dat net een beetje laat. Er komt zeker heel wat drama in voor, maar het is allemaal erg binnen de lijntjes. Dat is de hele film. Hij kijkt daarmee wel ontzettend fijn weg maar het is een beetje zoals slechte Pizza. Zelfs als het minder goed is uitgevoerd is het nog steeds ontzettend lekker.

 

Desondanks bleef ik de hele film het gevoel houden ‘ Hier was zoveel meer uit te halen ‘ .  De editing was matig, wat zich vooral uitte in matige CGI (het publiek in het wembsley stadion / het overduidelijke gebruik van een green screen bij sommige scenes / slecht playbacken / en nog één of andere supershiny middenstuk met knalroze animaties etc.) En hoewel de gemiddelde filmkijker daar waarschijnlijk echt geen boodschap aanheeft vond ik het jammer. Zijn zelfdestructieve bestaan werd oppervlakkig weer gegeven, terwijl ik denk dat de film op dat punt echt veeeeel meer indruk had kunnen maken

 

Goed, al met al, prima film. Kijkt lekker weg. Maakte mijn dag. Maakt je rete-enthousiast over queen en ik weet zeker dat als je deze film gezien hebt je queen album weer een paar weken op repeat staat. En toch verbleekt hij bij eerdergenoemde film (a star is Born) die zoveel authentieker en beter uitgewerkt aanvoelde. Mijn verwachtingen heeft ‘ie niet ingelost want ik baalde van een aantal dingen, en toch was het een genot om naar te kijken. Geen idee eerlijk gezegd wat je daarmee moet. Ik houd het op

 

Drieenhalf Hopjes!

 

 

Filmtips van december ! Review over de leukste bioscoopfilms

 

the nutcracker and the four realms

 

Lekker wegzwijmelen bij een kinder sprookje. Deze film is wat zuurstokken zijn voor je smaakpapillen. Zoet en kleurrijk. Als je, net als ik, een muizenfobie hebt is het wel een beetje een zuurstok met een schimmelrandje, want muizen zijn veelvuldig (in hordes zelfs) aanwezig in deze film. Maar dat mag de pret niet drukken. Ik had gehoopt dat de film wel een beetje mikte op een volwassen publiek, maar al snel werd duidelijk dat dit echt een kinder kinder verhaal is. Niet dat het erg is, want het is een visueel juweeltje en dus vind ik niet dat hij mag ontbreken bij deze filmtips.

 

Clara krijgt een laatste kerstcadeau namens haar overleden moeder. Het is een soort faberge-ei met een slot, maar zonder sleutel. De pientere Clara gaat snel op zoek naar een sleutel, maar komt daarbij in een levende fantasie wereld terecht waar haar moeder de koningin bleek te zijn. De wereld bestaat uit vier rijken, waarvan één in oorlog is met de anderen. Ze moeten een plan bedenken om de wereld te redden terwijl ze ook de sleutel in handen moet krijgen.

 

De film is kitscher dan kitsch, maar het is echt heerlijke foute kneuterige kerstkitsch. Het verhaal heeft niet veel om het lijf, maar dat zal menig kind niets deren. Voor volwassenen blijft er vooral veel moois over voor het oog, waarbij alles tot in perfectionistisch detail is uitgewerkt. Ik  las op internet wat kritiek over de CGI, maar ik vond die juist wel mooi.

 

Al met al is de film wat te kinderachtig en cliché om nou te zeggen dat het een topfilm is. Maar ik heb me zeker vermaakt. Ik twijfel tussen 2,5 en 3 sterren. Maar ik denk dat het voor de doelgroep ook gewoon echt een hele leuke film is. Laten we het dus houden op 3 héle hopjes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *