Vapen, hit or miss?

Er was eens een klein prinsesje, die een mooi en gelukkig leven leidde. Ze had alleen één slechte gewoonte en dat was dat zij iedere gelegenheid aangreep om van haar bureau weg te vluchten om buiten een teerstaafje in haar mond te steken. Op een dag ontmoette zij  prins Arjanius die graag samen met haar een mooi en gelukkig leven wilde leiden. Hij toonde dan ook meer interesse in haar tere hartje dan in haar verteerde longetjes en besloot hierover raad te vragen aan een wijze Italiaanse dorpsvader. Hij adviseerde om te gaan vapen met de suorin air. Ze leefden nog lang, gelukkig en met een stuk minder gerochel.
Bovenstaand verhaal is natuurlijk puur hypothetisch, en het feit dat ik sinds kort in het bezit ben van een Suorin Air E-sigaret (en in Italië ben geweest), is dan ook puur toeval. Omdat ik me verder wel enigszins met bovenstaand verhaal kan identificeren wil ik graag mijn ervaring delen met e-smoken, vapen, dampen, of hoe je het noemen wil.

Hiervoor:

Een verstokt roker ben ik nooit geweest. Ik rookte voornamelijk op mijn werk, of als ik stress had (ok. Dat is redelijk inherent aan elkaar). Als ik alleen thuis was dacht ik vaak niet eens aan roken. En zelfs als ik al dacht aan roken was ik vaak te lui om mn pakje te zoeken, een aansteker + asbak te pakken, en nog drie uur te stinken. Op mijn werk was mijn sigaret echter mijn ultieme relaxmomentje. Het prototype van een extreem verslaafde ben ik (denk ik) nooit geweest, maar op mijn werk vond ik roken zo lekker dat ik vaak meerdere sigaretten achter elkaar rookte. Mijn wandeltochtje naar de parkeerplaats was op den duur  ook niet meer compleet zonder sigaretje. De pauze niet, de kleine rookpauzes niet. En voor ik het wist rookte ik een half pakje per dag.
Toen ik mijn lieve vriend, en fanatiek anti-roker, leerde kennen werd dit terug gebracht tot ongeveer 4 sigaretten per dag en in de weekenden niet. Maar dit leidde wel vaak tot een sippe buns bij van die specifieke momenten waar een sigaretje net dat kersje op de taart van het moment is (wat ontzettend suf is, want tegen alle niet-rokers kan ik alleen maar zeggen: Het is bijzonder goor)
Het compromis werd gesloten: Een vape.

De keuze voor een E-cigarette

Onze tripje in je Bologna was zo’n moment. Gouden zonnestralen, 30 graden, en stad overladen met prachtige terrasjes en lekkere wijntjes. Gerookt heb ik amper, maar missen deed ik het wel. We liepen langs een e-smoke winkel en stapte binnen. Ik vroeg aan een vriendelijke Italiaanse man welk apparaat hij adviseerde waarna hij met verschillende opties op de proppen kwam. Echt een aanrader om even naar de winkel te gaan, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat ik er van begrijp heb je een pod: een compact toestel welk makkelijk te vullen is, een mod: en iets groter toestel waarbij je vaak veel dingen kan in- en samenstellen (zoals de grootte van de tank, het wattage, de ‘coil’ (het gloeispiraaltje), de batterij etc.) , en dan heb je nog een mech-mod, een MOD-systeem die je zelf in elkaar zet. Ik heb voor dit artikel geprobeerd me er een beetje in te verdiepen. Maar de informatie is behoorlijk overweldigend.
Ik luisterde dus gewoon naar mijn nieuwe Italiaanse vriend, die mij verschillende pod-systemen aanraadde.
Ik koos voor de suorin air omdat ik dus geen zware roker ben en dus geen grote batterij nodig heb, hij wel hartstikke compact is (hij ziet er uit als een dik bankpasje), de cartridges overal verkrijgbaar zijn (dus ook in Nederland), je eraan kan hijsen zonder dat je iets in hoeft te drukken – wat dus meer lijkt op een echte sigaret –  en hij ook simpel, en wereldwijd, is op te laden met een standaard micro-usb kabel. De man had er zelf ook 1 (wat geen verkooptruc was; we kwamen hem ’s middags tegen op het terras met een suorin Air in zijn handen) en was er zelf rete enthousiast over. De keuze was dus gemaakt.

En nu?

Inmiddels zijn we een dikke maand verder. Een maand waarin ik eigenlijk maar 1x een pakje sigaretten heb gekocht, maar deze meteen weer weg gegeven hebt omdat ze ineens zo vies smaakte. Kortom; ik ben enthousiast! Ik merk ook echt dat ik me gezonder voel. Ik had echt het stevigste rokershoestje van de werkvloer en kreeg regelmatig de vraag of ik ziek aan het worden was. Momenteel hoest ik vrijwel niet meer
Het zoeken naar de perfecte liquid was even een uitdaging, ik begon met 12 mg nicotine, maar merkte al snel dat dat teveel voor me was en ik er op een gegeven moment misselijk van werd. De volgende gangbare verkrijgbare hoeveelheid nicotine is 6 mg, maar dat gaf te weinig ‘ voldoening ‘ . In het begin mengde ik 12 mg met 6 mg, maar ik rook nu alleen nog maar 6 mg. Ik heb dus al daadwerkelijk een stukje afgebouwd, en merkte bij die 2 keer dat ik een gewone (light!)sigaret nam ook echt dat het teveel nicotine was. Ik vind roken dus ineens vies, en dat is precies wat de bedoeling was.
Al met al is het dus best geestig is om alle e-liquids uit te proberen. Mijn huis stinkt minder. Ik ben een stuk minder geld kwijt – een liquid heb je al vanaf 2,50 en ik doe er ongeveer een week mee, en ik heb via aliexpress 20 cartridges gekocht voor 20 euro. De cartridge gaat ongeveer 2 weken mee – Ik heb geen rotzooi met As, asbakken, of aanstekers die kwijt zijn en ik voel me dus een stuk gezonder.
Zijn er dan nog nadelen? Jazeker. De batterij gaat leeg. Ik moet de mijne vaak op mijn werk opladen omdat hij geen dag meegaat. Als je dus een dagje weg gaat moet je dus of zorgen dat je een extra device of powerbank hebt.
Daarnaast is het misschien nog wel verslavender dan een sigaret. Niet fysiek, maar qua gewoonte. Omdat hij bv. Thuis altijd op mijn bureau ligt, ik geen gedoe met stank, as en aanstekers heb is de drempel om er even aan te hijsen extreem laag. Ik ben dus meer gaan dampen dan ik eerst rookte.
Over de langstermijn gezondheid-effecten is weinig bekend. Tot nu toe zijn de artikelen overwegend positief tov gewone sigaretten, maar het blijft een chemische substantie die je over je longen inhaleert. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het, hoewel beter dan reguliere sigaretten, het nog steeds slecht voor je is en je je daar ook goed bewust van moet zijn. Vooral omdat de lange termijn effecten niet bekend zijn. Het feit dat ik er nu dus ineens meer gebruik van maak is dus wel een dingetje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *