GELUKKIG NIEUW JAAR + mijn 5 goede voornemens

Hoi luitjes,

Had ik eindelijk een ware bezoekerspiek, heb ik vervolgens ontzettend lang mijn blog niet geüpdatet. M’n moment of Fame verpest. Maargoed, de kerstdagen zitten er weer op! En nu heb ik weer een normaal ritme en een aantal leuke posts in de wachtrij. Voor nu vooral even een persoonlijke update over mij en mijn goede voornemens.

In de tussentijd heb ik overigens lekker met mijn luie derrière in Terschelling doorgebracht met het oorspronkelijke idee om een leuke post te schrijven over wat er allemaal te doen is. De waarheid: het enige wat ik gedaan heb is chillen als een baas, veels te veel eten en met mijn knuppelbeer (Lees: te grote en lompe Duitse herder) door de duinen heen struinen.

Oh oh oh (of beter gezegd:  ho ho ho), ik heb in December ook nog een persoonlijke recordpoging gedaan om zoveel mogelijk kerstmarkten te bezoeken. Dus zijn Arjan en ik de afgelopen maand in zowel Oberhausen, als Keulen als Antwerpen geweest. Kneuterig he? Ik voelde me echt even een op en top ANWBkoppel. Oberhausen was overigens het leukste, mocht je alvast plannen voor het volgende jaar aan het maken zijn.

 

Hoe dan ook, het zit er weer op. De feestdagen zijn voorbij en dat betekent; goede voornemens. Hell yeah. Over moment of Fame gesproken. Vanochtend werd ik op weg naar kantoor aangesproken door een radio-meneer. Gezien mijn journalistieke ambities kon ik het niet maken om het interview te weigeren en dus hadden we het gezellig even over goede voornemens.

Ik hoop echt bij de gratie van god dat het niet uitgezonden is aangezien de meneer ineens vroeg ‘ Ben je eigenlijk gelukkig?‘  Dat is een filosofische vraag die complexer is dan een radio-interviewtje kon omvatten.
In ieder geval ben ik hard op weg om mijn geluk te gaan vormgeven. Aangezien het afgelopen half jaar 1 groot festijn van zelfontwikkeling en nieuwe gewoontes was, was 1 januari een goed moment om dit alles concreet te maken.

Zelfs al heb ik de termengoede voornemensen de overvolle sportzalen in januari altijd ontzettendverafschuwd.

Hier mijn goede voornemens. Haal er je inspiratie uit, of als je me in het echt kent; stomp me een keer in mijn maag als je ziet dat ik ze doorbreek. Peer-support blijkt namelijk één van de belangrijkste factoren bij het doorbreken van gewoontes. 

 Oké doe het ajb niet letterlijk, want ik ben een kleinzerig meisje.

.1 budgetteren

Goede voornemens: Budgetteren
Waar het is mis gegaan weet ik niet precies. Tijdens mijn studententijd leefde ik van 1000 euro per maand, en daar ging nog een huur van 400 euro vanaf. En… Ik redde het makkelijk. Ok, ik kreeg soms wel wat toegeschoven van mijn ouders, maar ik hield maandelijks genoeg geld over. Ik spaarde zelfs flink.
Júist toen ik (veel) meer ging verdienen, abonnementen moest betalen, verzekeringen moest betalen, 1x per jaar ineens een shitload aan gemeentelijke heffingen kreeg, de waterrekening en benzine voor mijn rekening kwamen, en ik natuurlijk 1 van die gelukkige was die net 20 euro teveel verdiende waardoor ik alle subsidies moest terugbetalen (helemaal terecht overigens, maar toch overwegend teleurstellend), als een raket door  een stapel belastingschalen leek te vliegen, werd het allemaal best pittig. Ik kon me niet langer verschuilen achter het imago van een zielige student, maar de netto-winst tov mijn karige studentenloontje was veel minder dan ik me- met mijn badass bruto-startersloon – in eerste instantie besefte.

Gevolg; chronisch overschatten hoeveel geld er beschikbaar is en je aan het einde van de maand in allerlei bochten moeten wringen om rond te komen. Mijn reputatie als geldbewuste student veranderde ineens naar impulsieve armoedzaaier. Ik wil geen krent zijn, maar ik voelde me toch een stuk volwassener toen ik nog een fijn spekpotje achter de hand had.

Oplossing: budgetten apps uittesten en het bijhouden. Gaat tot nu toe supergoed. Update volgt.

.2 Boeken lezen

Goede voornemens: Boeken lezen
Goede voornemens: Boeken lezen

Lekker old-school boeken lezen. Ik ben nogal bijdehand en vond het vroeger me altijd moeilijk om in te denken dat andere mensen meer kennis zouden hebben, dan ik zelf met een beetje research op zou kunnen doen.

Stiekem vond ik het gewoon een beetje spannend om geconfronteerd te worden met dingen die ik misschien niet kon en wist. Ik wilde helemaal niet zien, lezen of horen hoe andere mensen succesvol of gelukkig  waren geworden. Ik heb dan ook lang alle zelfhulp-/en ontwikkelingsboeken met de nodige cynisme aan de kant geschoven. De 4 uur urige werkweek? In je dromen waarschijnlijk.
Tot dat ik toevallig podcasts ging luisteren over zelfontwikkeling en ik van excitement de hele dag liep te stuiteren. Ik ineens allemaal wilde ideeën kreeg over hoe ik mijn leven wilde gaan leven. Hoe ik succesvol – in de context van tevreden en gelukkig – wilde gaan worden.
Dat was één van mijn korte openbaringen, waar je doorgaans niet zoveel aan hebt. Toch sta ik te popelen om een reeks korte openbaring uit te rekken tot een permanente verandering. Beetje ambitieus wellicht, maar je moet iets.Om succesvol te worden heb je inspiratie, kennis en vaardigheden nodig. Laat ik de factor geluk overigens niet uitsluiten. Mensen die denken dat al het geluk maakbaar is vind ik echt strontirritant. Des te meer als ze zelf overduidelijk met de gunsten van het lot bedeeld zijn, maar het op hun eigen zogenaamde buitengewone verdiensten afschuiven. bah..

Maargoed, geluk en het lot en toeval enzo, daar heb je vrij weinig invloed op. Dus de rest is des te interessanter.

En wist je dat Stephen Siebold er achter kwam dat vrijwel alle rijke mensen zelf-educatie boeken lezen? Of hetgeen wat er in deze boeken staat inhoudelijk nou echt the key to succes is weet ik niet eens. Maar in ieder geval prikkelt het je geest, om jezelf te blijven onderzoeken en te kijken wat je nodig zou kunnen hebben om je toekomst vorm te geven. En alleen het gevoel en idee dat je daar mee bezig bent, roept denk ik, al de nodige inspiratie en energie op om daadwerkelijk in actie te komen (aldus, mijn hypothese).

Ik heb dus een kobo plus abonnement afgesloten en de nodige uurtjes ingepland om te gaan lezen

.3 Sociaal netwerk uitbreiden

Goede voornemens: Sociaal netwerk uitbreiden
Goede voornemens: Sociaal netwerk uitbreiden
Yup. Ik ben de afgelopen 3 jaar 3x verhuisd. Van Leiden naar den Haag, naar een klein dorp op de rand van Amsterdam. In dat laatste jaar ontmoette ik ook mijn lieve vriendje, wat de nodige tijd in beslag nam, en was mijn leven dusdanig wisselvallig dat een nieuwe sociale groep creëren niet vanzelfsprekend was. Omdat ik, in het algemeen, zo vaak verhuisd ben heb ik hele lieve vrienden verspreid over het hele land.

De laatste jaren hebben voornamelijk in het teken gestaan van ‘ziek’ zijn en ‘beter worden’, en dat geldt eigenlijk ook voor mijn sociale kring. Ik heb nu eenmaal het meeste tijd doorgebracht in instellingen, klinieken en therapiegroepen en daar ook de meeste mensen ontmoet. Ik zou voor iedereen door het vuur gaan en ben ontzettend dankbaar voor iedereen die er ooit voor mij geweest is. Ik word zowaar een beetje sentimenteel nu ik dit schrijf en krijg spontaan de drang om er een hele dankpreek uit te gooien. LOVE YA GUYS,  U KNOW WHO.

Desondanks is mijn punt dat ik ook steeds meer een enorme honger voel naar inspirerende, blije, creatieve en gezonde mensen. Lijkt me echt heel leuk en leerzaam om naast mijn allerliefste vrienden die er zijn, ook wat meer mensen te ontmoeten die blij zijn. Creatief zijn. En schijt hebben aan de gebaande paden.

Hoe? Ik heb een hele lijst met cursussen die ik wil gaan volge om gelijkgestemden. De eerste die op de lijst staat is documentaires maken. Yeea,.

 

.4 positiever leven

Goede voornemens: Positiever leven
Goede voornemens: Positiever leven

Ik ben een cynisch en kritisch meisje, dat heb ik al een paar keer geschreven. Het komt in alle persoonlijkheidtesten naar boven. Kritisch zijn wordt vaak als kwaliteit weg gezet, waar ik me best in vinden, maar uitvergrote kwaliteiten worden ook makkelijk je grootste valkuilen. In dit geval vooral als je ookal gezegend bent met een licht pessimistische inslag van jezelf.

Mijn kwaliteit om op zoek te blijven naar verbetering wil ik niet kwijt. Waar ik wel aan wil werken is om daarnaast blij zijn met wat er al is, want het één sluit het ander niet uit.

Lekker hippie-achtig, maar ik ben er de laatste tijd achtergekomen dat dankbaarheid echt een sterke emotie is die veel negatieve emoties teniet kan doen. En dus is dankbaarheid één van mijn thema’s voor 2019!

 

.5 zelfacceptatie

Goede voornemens: Radicale zelfacceptatie
Goede voornemens: Radicale zelfacceptatie

Over thema’s gesproken. Ik las deze blog  van Jelle Hermus (vet leuke blog over persoonlijke ontwikkeling overigens) en hij schrijft daar over radicale zelfacceptatie. Nou, dat vind ik echt een mooie term.

Ik voel geenszins de behoefte om met een opgeklopte portie zelfvertrouwen de narcist uit te gaan hangen. Maar mezelf ten allen tijden accepteren om wie ik ben, ookal doe ik raar, is het relatief suf hoe ik doe, of denkt iedereen dat ik een inzinking heb gekregen door hoe ik mij gedraag.

 Maar het dan simpelweg  alsnog accepteren. Puur omdat het is wie ik ben, en dat mij een authentiek persoon maakt. En authenticiteit is een mooi streven dacht ik zo.

.6 Mezelf vaker mooi maken

Goede voornemens: Mezelf vaker mooi maken
Goede voornemens: Mezelf vaker mooi maken
Uiterlijk is onbelangrijk zegt men, maar ik ben het er niet mee eens. Want wat eigenlijk echt onbelangrijk is, is wat je genenpoel je voor uiterlijke kenmerken heeft meegegeven.
Ik denk dat hoeje jezelf presenteert veel meer te maken heeft met de gemiddelde perceptie van ‘ mooi ‘  en ‘ lelijk’ dan met je genetische voltreffers. En met presentatie bedoel ik, zowel hoe je je binnenwereld ten toon stekt, maar ook simpelweg je uiterlijke verzorging.
We kunnen jammeren over hoe oneerlijk en oppervlakkig het is, maar vastgesteld is dat mooie mensen in het algemeen meer bereiken dan minder mooie mensen. Een harde en botte uitspraak, waar ik desondanks echt tientallen bronnen/onderzoeken bij kan halen om te onderbouwen (zoals Hier , of Hier of hier ) , maar  die ik daarom ook gelijk weer wil nuanceren. Want ik geloof dat minimaal 90% van wat als mooi beschouwd wordt, maakbare schoonheid is en te maken heeft met hoe je voor jezelf zorgt (mentaal en fysiek).

Da’s misschien niet per se wetenschappelijk te staven, maar ik weet zelf hoeveel zelfverzekerder ik me voel als aandacht besteed aan mijn uiterlijk. De afgelopen maanden is dat minder aandacht geweest dan ik zou willen. Dus hops. Tijd om mijn maskertjes en lippenstift weer onder het stof vandaan te halen en mezelf de aandacht te geven om er weer bright and shinybij te lopen.

Respect voor iedereen die dit stuk, wat veels te langs is geworden, heeft gelezen. Nu ben ik echt retenieuwsgierig naar jullie goede voornemens! En hoe het verloop er van gaat. Let me know..

2 gedachten over “GELUKKIG NIEUW JAAR + mijn 5 goede voornemens”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *