Hoe beter leren schetsen?

Snelle tip om beter te leren na tekenen!

Heya Guys. Snelle tip om beter te leren na tekenen door middel van schetsen!

Beter leren schetsen is een pittige opgave en het enige wat helpt is. Oefening. Saai hè?  Bovendien een ontzettend gedoe. Want het beste dat helpt om beter te leren schetsen is het snel én veel doen. Maar waar vind je al  dat referentiemateriaal?  En heb jij ook continu dat je toch verzandt in het perfectioneren van een schets waardoor het niet eens een schets meer is maar ineens een volwaardige tekening? Terwijl voor deze ene keer kwantiteit, in plaats van kwaliteit,  de sleutel tot succes van verbetering is.

Nou ik ben superenthousiast!! ik vond op internet een gratis oplossing die ik het liefst al veel eerder had gekend.

En het heet: Line of action

https://line-of-action.com/

 Wat deze site doet?

Je krijgt een serie aan foto’s te zien, en je kunt zelf instellen hoe lang je ze wil zien, en hoe lang je wil gaan oefenen. Je moet binnen een beperkte tijd de schets maken, voordat hij naar een andere foto switcht. Je kunt dus bv. lekker een half uur gedachteloos willekeurige foto’s schetsen voor 3 minuten lang. Of nouja, willekeurig? Je kunt zelf kiezen of je wil oefenen met lichaamsverhoudingen, gezichten, dierenanatomie, handen/voeten of architectuur.

Als je een accountje maakt krijg je ook toegang tot de ‘ Class-mode’ , je kunt zelf bepalen hoelang je de class-mode wil doen, vanaf 30 minuten. Je warmt op en schetst eerst een aantal foto’s voor 30 secondes, waarna het steeds opbouwt naar langer.

Waarom is dit zo goed voor je als je beter wil leren schetsen ?

Schetsen in een extreem korte tijdsbestek is supergoed om beter te leren schetsen! Waarom? het dwingt je om snel keuzes te maken. Als we gaan tekenen, en dit geldt al helemaal voor de perfectionisten onder ons,  hebben we de neiging om veel te veel op details te gaan focussen. Het resultaat? Een tekening die bestaat uit heel veel losse details die net niet met elkaar in verhouding staan. We zijn het ‘ complete plaatje ‘  verloren.

Als je jezelf 30 seconde geeft om een schets te maken, heb je geen tijd voor details. Je moet het hele plaatje in 1x op papier zetten en je dwingt jezelf op die manier om te focussen op de verhoudingen. Je schetsen zullen er dus steeds beter en kloppender uit gaan zien.

No worries. Schetsen die je binnen 30 seconde maakt zullen altijd eindigen in lelijke krabbels. Maar, hoe vaker je het doet, hoe beter je zal worden, hoe beter je leert observeren, en hoe makkelijker je verhoudingen leert interpreteren.

Schetsen is als een spier die je moet trainen 

En dus, is trainen, als je een goede tekenaar wil worden van essentieel belang. Toen ik op de kunstacademie zat en dit klassikaal moest doen ging mijn schetsvermogen met sprongen vooruit.

Helaas, toen ik stopte met de kunstacademie, ook weer achteruit.

Trainen is dus de key, en deze website is daar een supergoed hulpmiddel bij.

Het concept is heel simpel, dus er zullen vast tientallen van dit soort apps bestaan. Maar ik kwam het bij toeval tegen en vond het een wereldwebsite. 1 die ik dus graag met mijn lieve lezers wil delen!

 

Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *