5 alternatieve sollicitatietips

Sollicitatietips: 5 tips die je nog niet eerder hoorde ;)

Hi lieve lezers!
Sollicitatietips. Op internet vind je er  echt honderdduizend. Zoals ik eerder verteld heb, heb ik het afgelopen jaar als recruiter gewerkt en de nodige sollicitatiegesprekken gevoerd.
De meeste sollicitatietips op internet zijn open deuren. Zorg dat je geen kauwgom eet, overdressed is beter dan underdressed, zorg dat je je CV bij je hebt, Lees je van te voren in, yada yada.
 Het leek mij eens leuk, om de algemene sollicitatietips wat verder uit te diepen, met een klein beetje psychologische theorie erbij.
Let wel. Dit is geschreven vanuit mijn eigen zeer subjectieve standpunt.
Recruiters zijn net mensen. En een goede indruk verricht misschien wel meer wonderen dan een goed CV.
Maar wat een goede indruk is, is zeer persoonlijk. Zo vind ik het zelf belangrijk dat iemand er (enigszins) verzorgd uitziet, maar of hij in een spijkerbroek of in een driedelig tenue rondloopt maakt mij vrij weinig uit. Een pak is zo aangeschaft.
Genoeg collega’s die daar anders over denken en iemand niet aannemen op hun kleding.
Toch zijn er wat psychologische principes die je in je voordeel kunt laten werken.

 icon-check-square-o  1 Bereid de standaard vragen voor.

Sollicitatietips

Goed. Ieder sollicitatiegesprek kent een aantal standaardvragen die jou testen op zelfkennis, en trachten jouw competenties, loyaliteit en kernwaardes te achterhalen. Probeer dus van te voren zoveel mogelijk vragen te bedenken die een recruiter jou zou kunnen stellen en bedenk er vast een antwoord bij. Vragen die je sowieso kunt verwachten zijn:

 • Noem een aantal goede eigenschappen van jezelf
 • Noem een aantal slechte eigenschappen/ontwikkelpunten van jezelf
 • Hoe denk je deze te kunnen verbeteren / wat verwacht je hierin van ons?
 • Waar zie jij jezelf over 5 jaar
 • Waarom ben je geschikt voor juist deze functie ? / Wat verwacht je precies voor deze functie?

Nouja, op internet zijn hele lijsten te vinden (bijvoorbeeld Hier.)  Maar écht, bereid deze voor. Je sollicitatiegesprek zal een stuk soepeler verlopen, je komt niet voor ongemakkelijk verrassingen te staan en je hebt een stuk meer regie over je gesprek op die manier.

 icon-check-square-o 2 Wees Authentiek

Sollicitatietips

Oke, dit klinkt misschien cliché. Het klinkt namelijk als ‘wees gewoon jezelf’ , en echt niemand is gewoon zichzelf tijdens een sollicitatiegesprek. Als iemand wel helemaal zichzelf is tijdens een sollicitatie maak ik me ook een beetje zorgen, want het is een formele setting met als primaire doel je zelf zo positief mogelijk te presenteren.
Als jij een liefhebber bent van nazi-humor, dodebaby-grappen  of andere politiek incorrecte hobby’s hebt, wees dan please niet jezelf. Dat is wellicht één van de meest loze sollicitatietips die ik gehoord heb ;). 
Toch prikken recruiters, er zo doorheen als jij alleen maar sociaal wenselijke antwoorden geeft. Supersaai, en als we niet het idee hebben je te leren kennen kunnen we ook niet beoordelen of je goed op een functie past. Gevolg; we gaan naar de volgende die we wel achten te kennen.
Dus, in plaats van ‘ Wees gewoon jezelf ‘  zou ik er graag van willen maken ‘ Stop zoveel mogelijk van jezelf in het gesprek ‘ .
Wees niet bang om je kwetsbaar op te stellen als je wordt gevraagd naar je ontwikkelpunten, zolang het niet functie-gerelateerd is kom je eerlijker en betrouwbaarder over als je daadwerkelijk durft te noemen waar je slecht in bent (lees: verwar eerlijkheid niet met valse bescheidenheid).
Dingen als ‘ Ik ben oh zo perfectionistisch’ of ‘ ik werk ZO hard dat, dat mijn toetsenbord iedere 3 maanden slijt en dat is slecht voor het milieu‘ , of het consequent ombuigen van je slechte eigenschappen naar positieve doorziet de gemiddelde recruiter inmiddels wel en maken je weinig memorabel.
Probeer het snijvlak op te zoeken van zo authentiek en uniek mogelijk zijn, zonder dat er teveel nadruk ligt op potentiele risico’s/tekortkomingen voor je gewenste functie.
Ik had ooit een sollicitant die zei dat anderen vonden dat hij soms nogal raar overkwam. Het ging niet om een communicatieve/representatieve functie, en ik vond het gaaf dat hij dit gewoon durfde te noemen (zou ik zelf nooit durven) . Dat gaf hem extra krediet.Ik had ook ooit een super sympathieke én gemotiveerde gast die zo gemotiveerd was dat hij telkens probeerde te noemen wat hij dacht dat we wilden horen. Als we vroegen of hij in kleine of grote bedrijven wilde werken wilde hij liever bij een klein bedrijf werken. Als ik later vertelde dat we vooral grote bedrijven als klanten hebben, wilde hij liever bij grote bedrijven hebben. Na anderhalf uur proberen tot de kern te komen had ik nog steeds geen flauw idee wie hij was en wat hij wilde, omdat hij het telkens naar onze wensen (volgens hem dan) probeerde om te buigen. Ondanks zijn grenzeloze motivatie, wist niemand waar hij nou precies geschikt voor zou kunnen zijn.

 icon-check-square-o 3 Sollicitatietips om je gunfactor te verhogen. Recruiters, het zijn net mensen…

En mensen zijn behoorlijk simpel. We teren op erkenning en waardering. Echt. Er is niet iets waar je een mens blijer mee kan maken met een oprecht compliment over iets waar hij/zij moeite voor heeft moeten doen. En weet je waar recruiters voor aangenomen zijn? Om zo goed mogelijke sollicitatiegesprekken te voeren en het bedrijf waarvoor zij werken te verkopen.
Hoe geef je dus een recruiter een extreem goed gevoel over zichzelf (en daarmee ook over jou!)? Door hem een compliment te geven over het gesprek / de vragen die je stelt / de manier waarop hij/zij het bedrijf presenteert / de dingen die iemand bereikt heeft in zijn carrière etc.
Het is extreem manipulatief. Maar weet je wat het grappige  is van complimenten en slijmen? Vanaf  de zijlijn vinden we het super-naar en niet ok. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat we, als we zelf een compliment krijgen, het bijna nooit als slijmen of manipulatief zien.
Maak hier dankbaar gebruik van, het is een krachtige manier om sympathie op te wekken, en kan dus niet echt ontbreken in deze blog over sollicitatietips. 
Mensen vinden het ook fantastisch om over zichzelf te praten (Ik ben die ene uitzondering in het echt. Daarom gooi ik alles maar op het digitale web) , dus stel vooral ook vragen aan de recruiter als je je daar gemakkelijk bij voelt. Het is de perfecte manier om te bonden met je recruiter en het gesprek een beetje te laten stromen. Houd het bij voorkeur bij werkgerelateerde vragen. Vraag aan een recruiter wat hij/zij van het bedrijf vindt, hoelang diegene er werkt,  waarom de recruiter juist voor dit bedrijf heeft gekozen etc.
Net als bij alles, Schiet er niet in door, ik heb ook wel eens een sollicitant gehad die uitvoerig naar mijn hobby’s begon te vragen terwijl ik voor het eerst met hem belde in een overvolle kantoortuin. De blik van je baas als je je verplicht voelt tot het vertellen over je lievelingspony, tijdens een eerste telefonische kennismaking met een sollicitant…

 icon-check-square-o 4 Sollicitatietips om de fundamentele attributiefout te ontwijken.

De fundamentele attributie fout.  Ik wilde dat mensen hier zich meer bewust van waren. Ik zal het er vast vaker over gehad hebben. Want weet je wat we als mensen consequent verkeerd doen?
We geloven dat we overal invloed op hebben. De maakbaarheid van het leven enzo. We zijn te bang om geen controle te hebben.
Daarom geloven we ook dat andere mensen overal controle op hebben. Als andere mensen pech hebben, zijn we geneigd om vooral te denken over wat de persoon had kunnen doen om pech te voorkomen. We erkennen slechts zelden dat ongeluk (soms) iets onvermijdelijks is en dat de omstandigheden iemand misschien niet gunstig gezind waren..
Wat is de fundamentele attributiefout dus?
We overschatten consequent de invloed van het eigen handelen van een persoon, en onderschatten consequent de invloed van externe (en onvermijdelijke) factoren.
Ga dus ALSJEBLIEFT geen uitgebreide verhalen vertellen tijdens een sollicitatie over alles wat er mis is gegaan in je leven / op je vorige werk waarin jij het slachtoffer was. Het eerste wat een recruiter denkt is namelijk ‘ Goh, wat zal deze persoon zelf gedaan hebben waardoor dit gebeurd is? Hij zal het zelf wel uitgelokt hebben / heeft er niet goed op geanticipeerd / heeft geen goede oplossing bedacht ‘. De gemiddelde recruiter zal het onmiddellijk op jou als persoon betrekken.
Als het gaat om arbeidsconflicten, om ontslagen, of andere rompslomp. Vertel het nooit alsof het iets is wat je is overkomen, maar vertel het altijd vanuit het perspectief van wat jij anders had kunnen doen. Het is soms lullig en oneerlijk.
Het is een klassiek probleem binnen HR, waarbij de schuld vrijwel altijd bij de werknemer wordt gelegd, in plaats van bij de omstandigheden. Maar je stijgt in mensen hun achting + geeft blijk van zelfinzicht als je vertelt wat jij anders had kunnen doen om bepaalde situaties te voorkomen.
Vertellen dat je slachtoffer bent geworden van een bepaalde situatie  zal – zelfs als het waar is – vrijwel altijd in je nadeel werken.
Ik dacht altijd dat dit ook een open deur was, en algemeen bekend. Echter heb ik bij zeker de helft van mijn sollicitatiegesprekken rancune over oude bazen, exen, collega’s, het UWV  en wat je ook maar kunt bedenken gehoord. Het is ook verleidelijk, maar probeer dit te vermijden. 
 Enige nuance is ook hier op zn plaats, want als het gaat om ziekte, overlijdensgevallen, natuurrampen, faillissementen etc. Beseft iedereen natuurlijk heus wel dat je daar geen invloed op hebt.

 icon-check-square-o 5 Doe onderzoek en ga op zoek naar gemeenschappelijke factoren

Moeilijker als je een heel assessment moet doen met verschillende rondes. Maar vaak weet je van te voren met wie je een sollicitatiegesprek gaat voeren.
Wat blijkt nou? Recruiters en HR-medewerkers hebben een grote neiging om mensen aan te nemen die vooral op henzelf lijken, en of een vergelijkbare achtergrond hebben. Daar is een naam voor en het heet Similarity Attraction Bias. Het geldt niet alleen voor recruiters, maar voor mensen in het algemeen. We hebben een neiging om ons te omringen met mensen met een vergelijkbare achtergrond/ denkbeelden / eigenschappen.
Maak hier dus gebruik van en doe wat voor-onderzoek naar de persoon met wie je een gesprek hebt. Zoek op linkedin / Facebook en kijk of iemand toevallig vergelijkbare hobby’s heeft, een neefje dat op jouw school heeft gezeten etc. Hoe meer je het gesprek kunt sturen naar jullie overeenkomsten, hoe groter je gun-factor.

 icon-check-square-o En okéé, alle standaarddingen nog even op een rij.

 • Lees je in, in het bedrijf waar naar je solliciteert. Bereid vragen voor waar interesse uit blijkt.
 • Neem je CV mee. Dit doet niet iedereen, maar staat wel netjes.
 • Ga niet uit jezelf zitten als je binnenkomt, maar vraag naar de persoon met wie je een gesprek hebt. Als je naar de gespreksruimte gaat; wacht eerst tot de recruiter zit.
 • Overdressed is al-tijd beter dan underdressed.  Voor de hand liggend maar in de praktijk niet vanzelfsprekend: Zorg op z’n minst dat je er fris en verzorgd uitziet.
 • Zorg dat je social media representatief zijn. Een biertje met vrienden kan nog best in je voordeel werken (je komt sociaal over). Foto’s van je imponerende verzameling lege bierflesjes meestal niet.
 • Straal positieve energie uit. Wees dus energiek en positief.
 • Zet je telefoon (en/of smartwatch) uit of op stil.
 • BananenFreak77@hotmail.com is geen representatieve mail voor je communicatie. Gebruik een mail met je voor en achternaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *