de beste tekenmaterialen

10 onverwachte tekentools waarvan je niet wist dat je ze nodig had!

Hi Liebe leute, een blogje over tekentools.
Door de jaren heen heb ik met oneindig veel tekentools en technieken gewerkt. Sommigen succesvoller dan anderen, maar een paar tekenmaterialen – Die je in eerste instantie niet heel snel in de plaatselijke hobbywinkelvind – zijn onmisbaar voor mij  geworden.
In deze blog schrijf ik over de dingen die je in eerste instantie misschien link zou laten liggen maar die toch heel handig zijn.

Ik heb er linkjes naar amazon bij gezet, zodat ik lekker kan cashen; Ha.
Het zijn affiliate links waar ik 10% voor krijg en dit is een experimentje om te kijken of ik snap hoe het werkt.
Nu zijn alle tools die ik noem relatief goedkoop dus als ik er een euro mee verdien zou het me nog verbazen. Maar amazon is een fijne leverancier omdat je geen minimum order bedrag hebt, en ook geen verzendkosten die 3x zoveel zijn als je product.
Ben je van plan meer dan 1 ding te kopen? Dan zou ik je goede voornemen om mij de zomer door te helpen  aan de kant zetten, en  raad ik je van harte http://www.vanbeekart.nl en http://www.gerstaecker.nl aan. Die laatste heeft hoge verzendkosten, maar sodeju, hun assortiment met echt de meest fantastische materialen en tekentools is echt IMMENS en FANTASTISCH (not sponsored, helaas, haha).
Van Beekart heeft daarentegen de mooiste real-life winkels vind ik, dus woon je dichtbij, of wil je een uitje plannen naar de tekenhemel (nee, ik bedoel niet de plaats waar nare parasieten heen gaan na hun dood, ieu) breng zeker even een bezoekje aan deze winkels.
PS. Ik gebruik Amazon.de omdat ik daar zelf veel positieve ervaring mee heb, ze hebben ontzettend veel voor Chineze aliexpress prijzen, maar zonder risico op inklaringskosten omdat ze vanuit de EU verzenden.

 icon-pencil 1 Witte acryl Marker/ Witte gelpen:

Tekenmaterialen die je niet kunt missen

Je kent het wel, je gumt je een ongeluk, en het wordt nog steeds niet echt wit. Of je gebruikt waterverf, je schiet uit, en je probeert de verf weg te deppen, maar er blijft een waas achter. Als je op wit papier tekent zijn witte gelpennen, of acryl markers de oplossing, en ook als je op gekleurd papier werkt zijn ze fantastisch voor highlights.
Ik verslijt ze in ieder geval. Mijn zwakte is misschien dan ook wel dat ik ze teveel gebruik. Maar ze zijn ideaal voor het toevoegen van highlights, of als je bent vergeten een gedeelte van het papier uit te sparen. Want als je eenmaal een laag verf/potlood erop hebt gehad wordt het zonder verf/gelpen nooit meer helemaal wit. Als je ze teveel gebruikt zie je het wel, en papier uitsparen geeft een vele malen mooier effect. Toch heb je dit niet altijd onder controle, en dan biedt dit de uitkomst.
Als je met kleurpotlood werkt kun je simpelweg met een wit kleurpotlood nooit zulke gedefinieerde highlights krijgen als met een gelpen/acryl marker, waardoor je minder diepte kunt creëren. Zorg dus dat je deze bij de hand hebt!
hier kun je mijn favoriete acryl marker kopen en  hier heb je een set met witte gelpennen.

 icon-pencil 2 Colorshaper

Tekenmaterialen die je niet kunt missen
Colorshapers zijn echt ideaal voor het uitvegen van je materiaal, voor het maken van schaduwen. Vooral bij krijtachtige substanties zoals grafiet, pastel of houtskool. Ze worden niet zo snel vies als doezelaars, en als ze vies zijn kun je ze gewoon schoonmaken met een vochtig doekje (waar een vieze doezelaar meteen in de prullenbak kan of je je een ongeluk schuurt). Je hebt een stuk meer precisie dan wanneer je je vingers gebruikt om te vegen/blenden (ik vind dit nog steeds het meest knappe, maar ook het grootse mysterie dat er is. Ik snap echt niet hoe mensen met hun vingers kunnen werken en een mooi resultaat krijgen).
Waar ik mijn colorshaper nog meer heel graag voor gebruik? Het aanbrengen van masking fluid. Waar je je kwasten ongetwijfeld met masking fluid vernachelt, is een colorshaper makkelijk schoon te maken.

Koop hier je set colourshapers voor weinig 🙂

 icon-pencil 3 Doezelaars

Tekenmaterialen die je niet kunt missen

Ik ben een grotere fan van colorshapers dan van doezelaars. Toch is het effect net iets anders. Waar je pigmenten met colorshapers meer ‘Wegduwt’, druk je het met doezelaars meer in je papier. Het vervelende aan doezelaars vind ik dat je ze niet schoon kan maken, maar ze zorgen wel voor ander effect, en bovendien kosten ze geen drol en zijn ze dus zeker de moeite waard om in je assortiment te hebben.
Koop Hier!

 icon-pencil 4 Elektrische gum

Tekenmaterialen die je niet kunt missen

Ik zweer bij mijn elektrische gummetje. Ookal werkt het vaak de lachers op de hand als ik hem publiekelijk gebruik (kleine vibrerende objecten doen het altijd goed, zo schreef ik al eerder over mijn vibrerende gezichtsreiniger) het is ZO handig. Werkelijk, ik had van te voren niet verwacht dat ik zoveel gebruik zou maken van dit dingetje. Waarom het zo handig is? Je kunt veel preciezer gummen, en hij gumt veel beter dan wanneer je zelf gumt.  Vooral dat laatste maakt echt een verschil. Daarnaast is het ook perfect voor het maken van kleine highlights of uitsparingen in het papier.
Hier kun je dit fantastische, relatief goedkope, apparaatje kopen

 icon-pencil 5 Mechanische puntenslijper

Tekenmaterialen die je niet kunt missen

Mijn mechanische puntenslijper is net zoiets als een elektrische gum. Je weet niet dat je het mist, tot je het hebt. En waarom? Omdat je vele malen scherpere punten kunt slijpen dan met een gewoon puntenslijpertje waar de mesjes vaak ontiegelijk snel bot van worden (met veel gebroken punten en potloodverspilling tot gevolg) . Ook brekende potloodpunten (wat vooral met pastelpotloden verschrikkelijk is) komen een stuk minder voor. Toch is er wel een nadeel; als je punt breekt kost het een stuk meer moeite om het uit het mechanisme te pielen. En ook verbruik je meer potlood tijdens het slijpen.
Als het niet per sé nodig is gebruik ik dan ook het liefst een schuurpapiertje om mijn punten scherp te houden.
Dahle is een gerenomeerd merk als het gaat om mechanische (tafel) puntenslijpers, van goedkoop tot duur. Ik heb alleen ervaring met de goedkoopste en dat is de dahle 133.
hier kun je die kopen. Ze hebben ze echter ook regelmatig in leuke figuurtjes en vormpjes bij de flying tiger (ook goede ervaringen mee!) of bij de action. Daar zit vaak geen tafelklem bij, maar eerlijk gezegd gebruik ik die sowieso niet vaak.

 icon-pencil 6 Doorzichtige alcoholmarker of Zest-it pencil-blender

Tekenmaterialen die je niet kunt missenTekenmaterialen die je niet kunt missen

Deze tip is alleen handig als je werkt met kleurpotloden. Een doorzichtige alcohol marker (bv. Een blender van Copic, of een goedkoper merk) is namelijk hartstikke handig voor het blenden/vegen van kleurpotlood zodat het oppervlakte egaler wordt, en de textuur van het papier minder doorschijnt. Het werkt niet perfect, maar voor kleine overgangen, of kleine stukjes waar je potlood net onregelmatig is is dit een hartstikke goede manier om het evenredig verspreid te krijgen.
Voor grotere oppervlaktes of betere effecten kun je overigens ook olieverf-verdunners zoals terpentine/zest-it etc. gebruiken. Dat vind ik zelf vaak veel gedoe (is alleen de moeite waard voor grotere oppervlaktes wat mij betreft) en het is bovendien niet fantastisch voor je gezondheid. Zest-it is wat dat betreft net een tikkie beter voor je gezondheid, en stinkt ook een stuk minder. Ze hebben zelfs een speciale kleur-potloodblender.
Een doorzichtige alcoholmarker heeft dus de voorkeur wat mij betreft, tenzij je echt met grote oppervlaktes werkt.
hier of als je toch liever voor zest-it gaat! hier

 icon-pencil 7 Blenderpotlood

Tekenmaterialen die je niet kunt missen

Als je moeite hebt met het blenden van kleurpotloden, zijn er ook zogenaamde blenderpotloden te krijgen. Deze zijn verdomd handig als je snel iets wil blenden. Ik zelf gebruik hier liever een alcohol marker voor, maar voor een natuurlijker ‘ potloodtachtig’. Effect biedt een blender potlood de uitkomst. Deze zijn in vrijwel alle grotere tekenzaken wel te krijgen. Ik kocht de mijne bij gerstaecker, van Derwent.
hier kun je dit mooie setje kopen. De burnisher is om oppervlaktes te laten glanzen, maar gebruik ik zelf ook voor blenden.

 icon-pencil 8 Masking fluid

Tekenmaterialen die je niet kunt missen

Masking fluid wordt veel gebruikt bij waterverf maar kent uiteraard meerdere toepassingen. Het handige van masking fluid is dat je het op je papier aanbrengt, je lekker gaat verven/tekenen, het droogt op tot een soort rubber/siliconen dat je vrij makkelijk van je papier af kan trekken. Het resultaat:  het gedeelte waar je de fluid mask is uitgespaard gebleven. Het heeft wel een beetje een naar luchtje (mijn vriend dacht dat de WC kapot was vanwege de ammoniaklucht, ) Maar hé, een echte kunstenaar moet wat over hebben voor zijn werk.
hier koop je mijn favoriete masking fluid van winsor & newton

 icon-pencil 9 Mechanische potloden

Tekenmaterialen die je niet kunt missen
Dit klinkt zo vanzelf sprekend, maar je wil niet weten hoe lang het duurde voordat ik zelf het licht zag. Mechanische potloden zijn ideaal en voorkomen je een hoop gezeur met (een gebrek aan) scherpe punten.
hier een mooi geprijsd exemplaar, van faber castell.

 icon-pencil 10 Saral papier

Tekenmaterialen die je niet kunt missen

Over Saral papier heb ik het al eerder gehad op mijn blog. Ik heb nog steeds een beetje gemixte gevoelens bij het gebruik hiervan, maar de optie is er dus maak er vooral gebruik van. Saral papier is namelijk traceer-papier. Vroeger kenden we allemaal carbon-papier, maar dat levert vaak vieze zwarte vlekken op je papier. Saral is een stuk milder, en heb je in allerlei subtiele kleuren waardoor je heel makkelijk je schets of foto over kan trekken op tekenpapier.
Het is hartstikke handig als je je schets dus wil overtrekken op bv. Aquarelpapier, of je wil oefenen met realisme om de een foto over te trekken.
Het jammere is dat je nu nooit meer weet van een goede portretschilder of hij het heeft nagetekend, of simpelweg overgetrokken. Maar hé, de grote meesters gebruikten ook allemaal een camera obscura. Dus misschien moeten we vooral onze voordeel er mee doen ? Het is niet goedkoop, en relatief moeilijk verkrijgbaar. Maar je kan een blaadje meerdere keren gebruiken en je krijgt een grote rol. In dat opzicht is de prijs/kwaliteitsverhouding best acceptabel.
hier koop je goedkoop je saral!
Te duur? Je kan een foto ook op een ander blaadje met houtskool overtrekken. Als je deze dan met de houtskoolkant op je papier legt, en je trekt de achterkant over heb je ook een mooie transfer zonder vlekken. Gebruik je dikpapier waardoor ene lichtbak/of raam niet werkt? Trek dan je foto/afbeelding eerst over met gewoon potlood, leg deze op een lichtbak/raam en trek de achterkant over met houtskool. Als je de tekening wil overbrengen, leg je de houtskool-kant weer op je papier, en kun je met een potlood/pen/iets met een harde punt weer je potlood tekening volgen zodat de lijnen mooi op papier komen te staan. Iets meer moeite, maar net zo effectief als Sarah en een stuk goedkoper.

BONUS 11: Aquarel Dot Card

de beste tekenmaterialen

Oke, deze blog heeft zo ongeveer 3 weken op concept staan, en terwijl hij al af was kwam ik alsnog het volgende geniale concept tegen , speciaal voor aquarel liefhebbers. Namelijk aquarel dotcards. Dit zijn kaarten waarop fabrikanten een heel klein beetje, van heel veel kleuren waterverf, op een kaart doen zodat je ze kan swatchen en je niet meer met miskopen thuiskomt – omdat het er in het napje/tubetje toch wel heel anders uitzag -. 

Tot nu toe ben ik ze alleen tegen gekomen van schmincke en daniel smith. Maa daniel smith is wat mij betreft het gaafst waterverf merk wat er is. Dus doe er zeker je voordeel me, en het is heerlijk om mee te experimenteren. 

Hier bestel je 66 kleurtjes van daniel smith voor een 10’tje !

Ik ben echt SUPER benieuwd wat jullie onmisbare rekentools zijn!? Laat het weten in de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *