Review skillshare

Review: Hoe je met Skillshare gemotiveerd raakt om te leren

Hoi lieve lezers!
Vandaag ga ik een review schrijven over Skillshare.
Iedere vermeende YouTube-kijker heeft inmiddels wel eens van Skillshare gehoord denk ik. Want ze sponsoren youtubers helemaal tot aan het naadje.
‘Gelukkig’ sponsoren ze mij niet en dus kan ik een lekker objectieve review schrijven…. (Al heb ik stiekem gewoon te weinig lezers voor leuke sponsor deals.Maar he, profiteer even )

Wat is Skillshare?

Skillshare is een betaalde streamingdienst die educatieve video’s aanbiedt. Je betaalt een tientje per maand en dan heb je onbeperkt toegang. Je kunt het trouwens twee maanden helemaal gratis uitproberen. Je moet wel je betaalgegevens geven en daarna wordt het automatisch verlengd.

Mijn strategie bij dit soort dingen (let op: Hier komt een lifehack) is om, zodra ik betaald heb, het meteen weer op te zeggen zodat het automatisch stopt na je gratis proefperiode. Dan kan ik er tegen die tijd wel over nadenken of ik het wil verlengen of niet, maar wordt het in ieder geval niet per ongeluk verlengd
(wat natuurlijk hetgeen is waar alle bedrijven met hun ‘ Ja je mag het een maand gratis gebruiken maar dan moeten we wel je creditcardgegevens weten. Uhu hu’ Op speculeren.…. )

Voor wie is skillshare bedoeld?

Voor leergierige mensen. Ja, dat klinkt lekker breed. Want naast perfectionistisch en analytisch (ik ben heel benieuwd wie deze woorden nog nooit in een sollicitatiebrief gebruikt heeft. ) zijn we allemaal leergierig.
Mocht jij diegene zijn die totaal niet van leren houdt. Skillshare is niet je ding.
Toch is er 1 groep op wie skillshare zich in het bijzonder op richt en dat is…. Creatieve mensen. De creatieveling en/of designer kan zich eindeloos tegoed doen aan marketingstrategieeen voor designers, Adobe tutorials, Tekenlessen, instagram strategieën, en ga zo maar door.
Maar skillshare heeft ook voor niet creatievelingen het 1 en ander te bieden. Denk aan lessen over plannen, structureren, interieur design, storytelling, zelfontwikkeling, programmeren en hoe gek je het ook kunt bedenken.

Wat is mijn ervaring met skillshare?

Ik ben een beetje verkocht. Inmiddels heb ik al 8 uur leren op mijn naam staan (dat wordt keurig bijgehouden in een diagram) en het geeft een bijzonder voldaan gevoel om te zien dat ik 8 uur van mijn leven besteed heb aan zinnige dingen.
Een kritische noot is wel dat veel van wat er te vinden is ook op youtube te vinden zal zijn. Alleen word ik zo gefrustreerd  dat ik op youtube altijd weer klik op de aangeraden video’s rechts van je scherm. Om de 1 of andere reden zorgen die er altijd voor dat als ik op zoek ga naar een educatieve video, ik eindig bij video’s over wat Enzo Knol gisteren gegeten heeft, wat er gebeurt als je een meloen frituurt en hoe exploderende nagellak remover werkt.
Leerzaam, maar niet per se nuttig. En dus surf ik tegenwoordig in mijn vrije tijd naar skillshare om te kijken of ze nog een nuttige leuke course hebben. En dat is bijna altijd wel het geval!

Skillshare vs. Andere Massive Open Online Courses (moocs)

Skillshare is niet de enige vis in de vijver. Je hebt ook andere sites die zich uitsluiten richten op het aanbieden van educatieve cursussen. De bekende, waar ik ervaring mee heb, zijn Coursera en Udemy.
Udemy is een website waar je tegen gereduceerde tarieven (om de 1 of andere reden hebben ze altijd wel een actie van 80 tot 90% korting) cursussen kunt kopen, en op Coursera worden via wereldwijde universiteiten online cursussen aangeboden.
Coursera
Coursera was vroeger gratis maar tegenwoordig moet je betalen als je een certificaat van deelname wil. Op Coursera doe je echt kleine miniopleidinkjes. Met online colleges, huiswerkopdrachten die nagekeken worden door professors van geronemeerde universiteiten over de hele wereld. De stof is dikwijls diepgaand (bij de cursussen die ik deed over klinische psychologie ging dat heel specifiek over neurobiologie, inclusief genen die je uit je hoofd moest leren, en de hele werking van neurotransmitters, synapsen etc.). Het is wat taaier om doorheen te komen, helemaal in het Engels, en je moet behoorlijk wat zelfdiscipline hebben om het af te ronden. Daar staat wel tegenover dat het daadwerkelijk toegevoegde waarde kan hebben op je CV.
Udemy
Op Udemy kun je cursussen gewoon los kopen. Ze kosten meestal rond de 10 euro, en je vindt echt 1000’en cursussen van wisselende kwaliteit. Vaak kun je aan de beoordelingen wel zien wat je kan verwachten. Zo kun je voor 10 euro een motivational speech kopen, maar ook complete cursussen van 8 uur over bv. Illustrator waar je echt word voorbereid op een Adobe-certificaat. Tussendoor krijg je vragen en toetsen om te kijken of je de stof goed geïnternaliseerd hebt.
Skillshare is anders qua opzet. Makers krijgen een beloning op basis van het aantal personen dat een cursus afrond. Daardoor zijn cursussen vaak kort. Educators delen hun kennis het liefste op in zoveel mogelijk kleine cursussen zodat ze  zoveel mogelijk beloningen (en geld) binnenhalen. Dat leek mij in eerste instantie juist een nadeel, maar is een groot voordeel gebleken omdat de cursussen vaak snel en toegankelijk te volgen zijn.
Waar ik bij udemy echt een schema voor mezelf moest maken om een cursus af te kunnen ronden, en mezelf er dan moest toezetten om een uur aan de slag te gaan met bv. Illustrator, kan ik op Skillshare gewoon lekker simpel een cursusje volgen over  ‘ Hoe gebruik ik deze tool ‘  en dan weet ik dat na een half uur precies.
Dat motiveert stukken meer.

Pluspunten skillshare:

+ Makkelijk en toegankelijk
+ Goedwerkend platform zonder afleiding
+ Leuke community functies (delen van je resultaten) en de docent van de cursussen die ik deed reageerde allemaal zeer adequaat
+ Onbeperkte cursussen voor een vast bedrag per maand
+ Grote variëteit aan cursussen

Minpunten Skillshare:

-Minder waarde voor je CV dan bv. Een Coursera certificaat
-Minder diepgaande stof dan andere
-Je moet je betaalgegevens opgeven voor je proefperiode
-Geen quizzes, om stof beter op te nemen
Wat is mijn mening ?

Conclusie

De stof is minder diepgravend dan op andere MOOC-platformen,aar wel echt een stuk leuker en makkelijker (en dat terwijl ik echt iemand ben die moeite heeft met grote lijnen, en hard ga op diepgang en details) , De toegevoegde waarde voor bv. Een CV is dan weer nihil. Maar het vergt een stuk minder voorbereiding en zelfdiscipline om het af te ronden. Waar ik bij andere cursussen een beetje sjaak afhaak was, ben ik nu juist een groot fan die al mijn vrije minuutjes op Skillshare spendeert. Het is echt een nieuwe hobby geworden.
Deze blog heb ik dan ook puur vanuit enthousiasme geschreven en ik raad het iedereen aan om een proefabonnement te nemen om te kijken of het iets voor je is. Als je deze link gebruikt om je aan te melden help je mij overigens ontzettend met een gratis maandje.
Wil je ondertussen alvast tips om te leren tekenen, maar heb je nog geen account? Lees mijn blog 8 simpele tips die jou leren tekenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *