Interieur design, tips voor inrichten en verhuizen

interieur design, alles wat je wil weten als je gaat inrichten of verhuizen.

Yaaaaasssss Ik ga verhuizen!
Hoi iedereen trouwens!
Ik ben een blij ei, want Arjan heeft een nieuw huis en als alles goed gaat trek ik spoedig bij hem in. Dan gaan we terug naar mijn geliefde Leiden waar ik mijn (niet zo geliefde) studententijd doorbracht. We gaan zelfs wonen in mijn geliefde volksbuurtje aan een zijstraat van mijn studentenkamer.
Onze huis wordt ruim 2x zo groot inclusief nog 2 bijgebouwtjes in de tuin en dat betekent.
HUIS OPNIEUW INRICHTEN.
Nou dat hoef je geen 2x te zeggen tegen mij. Want er zijn weinig dingen waar ik zo hard op ga als interieur design. Het is een spijtig gegeven dat meubels zo duur zijn, en muren zoveel werk kosten om te verven, maar hé. Als je verhuist moet je wel en ik laat mij dat geen 2x zeggen. Nu ik mij voor de gelegenheid verdiept heb in de wondere wereld van interieur design (tot voorheen werd het namelijk nooit zo episch gaaf als in mijn hoofd) wil ik graag een lesje met jullie delen.
Er zit nog meer theorie achter dan je zou denken. Het is een lange les, met veel informatie. Wil je er serieus mee aan de slag. Deel dit artikel dan vooral op in stukjes voor jezelf.

Kleuren in interieurdesign

Dit is 1 van de lastigste dingen voor een ieder die gaat herinrichten denk ik. Want kleuren zijn extreem sfeerbepalend, maar je wil ook weer niet teveel beperkt worden in de keuze van de objecten voor in je kamer.
De artistiekelingen die mijn blog volgen kennen het waarschijnlijk wel: Het kleurenwiel.
Interieur en design, tips om te inrichten
Per kleur zie je een verscheidenheid aan tinten. 1 kleur in verschillende tinten noemen we een monochromatisch palet. De kleuren die in het wiel tegenover elkaar staan zijn complementaire kleuren. Deze 2 kleuren vormen het grootst denkbare contrast binnen de kleurenwereld. Complementaire kleuren staan er om bekend dat ze elkaar versterken, goed bij elkaar passen en beide kleuren aantrekkelijker maken.
Een veel gehanteerde regel is de 60/30/10 regel.
Je kiest een mooi neutraal palet uit (bv. Bruintinten, of grijstinten, of wit…) en laat deze voor 60% je interieur bepalen. Je kiest een leuke  ondersteunende kleur uit (bv. Blauw) en gebruikt deze voor de overige 30%. 10% maak je af met een de meest opvallende (vaak complementaire) kleur. Een kleur die dus  tegenover de andere kleur staat je gekozen hebt. Zo gaat paars goed met geel, blauw goed met rood, oranje met blauwviolet etc.   Die 10% geeft dus een mooie touch. Dit is natuurlijk behoorlijk willekeurig, er bestaan geen formules voor hoeveel meubelen hoeveel procent is. Maar het geeft een aardige richtlijn.

interieur design, alles wat je wil weten als je gaat inrichten of verhuizen.Neutrale printen 60%: Grijstinten, 30% zalmroze, en 10% accenten in smaragd groen. Het roze contrasteert mooi met het groen. En KIJK hoe mooi zelfs het nooduitgangbordje in dit interieur is verwerkt!!

interieur design, alles wat je wil weten als je gaat inrichten of verhuizen.
Een duidelijk voorbeeld waarin complementaire kleuren de boventoon voeren (turquoise en oranje) . De neutrale basis is wit. De ondersteunende kleur is oranj/roest, en er zijn blauwe accenten gebruikt
interieur design, alles wat je wil weten als je gaat inrichten of verhuizen.
Ook hier is de kleurverdeling duidelijk.Neutrale beiges/grijzen en bruin gecombineerd met groen, en gele accenten.
Monochromatische kleuren.
Het spelen met kleuren is ingewikkeld. Wil je het simpeler en Rustiger houden kun je voor ene monochromatisch palet gaan. Dat houdt in dat je een kleur kiest en die in verschillende tinten en sterktes in je interieur verwerkt. Een goed voorbeeld is een kamer in grijstinten, variërend van wit tot zwart.
interieur design, alles wat je wil weten als je gaat inrichten of verhuizen.
Een monochromatisch kleuren palet, die uitgaat van verschillende tinten jeans-blauw.

Hoe kies je je kleuren?

Er zijn nog heel veel kleurentheorieen die uitgaan van het kleurenwiel, die ik vanuit het schilderen wel ken maar die ik niet zo interessant vindt. Wat veel handiger is, is om simpelweg te zoeken naar kleurencombinaties die je mooi vindt en die iets met je doen.
Een eenvoudige manier is om bv. Te kijken wat voor kleding je vaak draagt (in welke kleuren) , om kleurentrends op te zoeken, en inspiratie op te doen van andere designs.
Het is een open deur, maar uiteindelijk gaat het toch om wat jij er mooi uit vindt zien. En de allerbeste manier om voorbeelden te zoeken van wat leuk staat bij elkaar is wat mij betreft deze site:
Soms blijken combinaties waar je nooit aan dacht, namelijk ineens supergoed te combineren te zijn.

Balans in interieur design

Symmetrie en asymmetrie
Balans is de kern van het leven en zo ook van design. De manier waarop het bewerkstelligt wordt is door een goede balans van symmetrie en asymmetrie.
Waar een Symmetrische kamer, statig en formeel kan lijken, kan een asymmetrische kamer ongebalanceerd en rommelig ogen.
Waar het bij Asymmetrie om gaat is dat je in een symmetrische compositie, toch verschillende elementen gebruikt. Zo. Dat klinkt duur. Maar dit is wat ik er mee bedel.
Zet je een bank in je kamer, zorg dan dat je tegenover je bank iets hebt wat genoeg tegenwicht biedt aan de bank. Je zou in plaats van een bank bijvoorbeeld een kast kunnen plaatsen. Voor je oog is het rustig als je deze ongeveer even breed is als de bank, en er een duidelijke middenlijn (in de vorm van bv. Een salontafel) is.
interieur design, alles wat je wil weten als je gaat inrichten of verhuizen.
Een goed voorbeeld van hoe twee verschillende objecten, toch in een symmetrische compositie zijn gebruikt. De kast biedt genoeg tegenwicht aan de bank, en is bijna even breed  waardoor het toch rustig oogt. Het oogt een stuk minder statisch (en is ook een stuk praktischer) dan twee banken tegenover elkaar zetten voor perfecte symmetrie.