Artist block of inspiratiegebrek? Deze tips helpen!

5 tips die jou door je Artist’s Block (of inspiratie gebrek) heen helpen!

Ken je dat? Dat je uren naar je blad zit te staren zonder dat er iets op komt te staan? Mijn ‘Artist’s block’ heeft zo’n 6 jaar geduurd. Eeuwig zonde, want dat waren 6 jaren waarin ik me had kunnen ontwikkelen zodat ik nu op een hoger niveau zou zitten. En dat geldt ook voor jou. Gooi er dus vooral niet met de pet naar. Ik heb wat praktische tips opgeschreven die mij door iedere blokkade heen stampen.

Ik was vroeger altijd ‘ degene die kon tekenen ‘ en identificeerde me volledig met dat beeld. Door de opkomst van internet kwam ik er ineens achter dat sommige mensen simpelweg beter waren dan ik, en dus was de ‘beloning’ (namelijk het idee dat ik een fantastisch uniek talent had) een stuk kleiner.

Ik dacht na hoe ik beter, en beter kon worden, en iedere tekening werd een strijd om het beste te zijn. Tot er in mijn hoofd simpelweg alleen nog maar ‘Error’ weergegeven werd. Toendertijd besefte ik me niet dat dat simpelweg de druk was om mijzelf constant te moeten overtreffen. Het enige dat ik wist was dat ik urenlang gefrustreerd naar blaadjes zat te staren (wat op zijn eigen manier ook weer heel meditatief is. Alleen minder handig als je wil creëren).  Pas toen ik toelating voor de kunstacademie (<Tips, dáárvoor) ging doen, ging het lampje weer branden en kwam ik er achter wat er voor nodig is om jezelf bij elkaar te rapen. Daarom voor jou 5 bruikbare en concrete tips om te voorkomen dat jij dalijk ineens 6 jaar naar een effe blaadje zit te kijken.

1. Gewoon doen is de beste manier om inspiratie op te wekken- Niet alles hoeft goed te zijn.

Yup. Lekkere dooddoener. Concretere tips komen eraan, maar het

belangrijkste is een stukje mindset. Want een Artist’s block komt namelijk altijd voort uit het idee dat de ideeën die je hebt niet goed genoeg zijn. Als mensen doen we voortdurend indrukken op en hebben we continu ideeën. Als je deze echter afkeurt, of het beschouwt als slechte ideeën, kom je alleen niet echt ver. Als ik een inspiratie-block heb, begin ik meestal gewoon met het tekenen van een willekeurig portret, of nog ongeïnspireerd in mijn geval; een paard. Vaak komen er tijdens het tekenen genoeg indrukken en gevoelens naar boven om er mijn eigen draai aan te geven. Daarnaast heb ik van mijn 30-dagen-iedere-dag-een-tekening ook geleerd dat de beste ideeën, soms waardeloos zijn om uit te voeren, en dat simpele ideeën zich kunnen ontvouwen tot fantastisch expressieve en complexe eindwerken

Concrete tip dus: Gewoon beginnen, al is het maar met een simpel idee zoals het natekenen van iets wat je mooi of leuk vindt

2. Experimenteer met media en stijl voor meer inspiratie

Hang je juist teveel in je comfortzone? Lijken al je tekeningen op elkaar en lukt het niet om met iets nieuws te komen? Probeer dan eens nieuwe materialen uit.
Ik dacht altijd dat ik realistisch wilde leren tekenen, en was daarom verzot op pastel, totdat realistisch tekenen alleen nog maar een wedstrijdje ‘ Hoeveel details kan ik in een tekening proppen ‘  leek. Hoppa, was ‘ie weer. Mn Artist’s block . Toen ik met aquarel begon te verven ging er echter een wereld voor me open! Iets waar ik nu ook veel meer plezier haal, en misschien juist wel omdat ik er minder goed in ben.

Toen ik ging verhuizen, en alleen een tiental gekleurde fineliners tot mijn beschikking had om te tekenen, ontdekte ik weer een nieuwe manier van werken.

Breid dus uit met je media. Als je met verf werkt, ga eens tekenen. Werk je met potlood, gebruik eens pen. Ben je een breier, leer dan eens om te haken. Etc.

3. Niets is 100% origineel, doe dus vooral inspiratie op van anderen

“Nothing is original. Steal from anywhere that resonates with inspiration or fuels your imagination. Devour old films, new films, music, books, paintings, photographs, poems, dreams, random conversations, architecture, bridges, street signs, trees, clouds, bodies of water, light, and shadows.”  — Jim Jarmusch

We hopen allemaal het ei van Columbus uit te vinden, en we hopen dat er een idee in ons brein neerdaalt wat fantastisch en geniaal is. Iets wat een of andere reflectie is  van onze oh-zo authentieke identiteit.

De realiteit is een klein beetje anders: Ceativiteit is namelijk altijd een manier van het verwerken van je omgeving. Weliswaar op een ‘Eigen’ manier, maar da’s puur om dat je brein nu eenmaal jouw brein is.

Even hypothetisch gezien; Als je bent geboren en bent opgegroeid in een bunker zonder prikkels informatie, is het namelijk (naast het feit dat je dan echt een rotleven hebt) heel moeilijk om iets te creëren. Je hebt simpelweg geen referentiekader om je op te baseren.

Je zult dus altijd geïnspireerd zijn op mensen en dingen om je heen. En dat magische moment waarop dat ei van Columbus er spontaan uitgefloept wordt, terwijl jij al dagen naar een blaadje zit te staren. Gaat niet komen. 
Is dat erg? Nope. Zolang je niet iets letterlijk kopieert, zijn juist de dingen en de werken die je mooi vindt een prima startpunt. En zelfs als het in den beginne een letterlijke kopie is ( publiceer het dan alleen alsjeblieft niet als je eigen ding) ontvouwt zich er vaak, en wellicht op termijn, nog wel iets uit wat ‘Eigen’ is. Want in principe is creativiteit niets anders dan het verdraaien (of verfraaien) van de waarheid, en dat omzetten in een idee.

4. Bezoek musea of kijk online kunst om jezelf te inspireren.

Dat maakt dit meteen een open deur. Kijk naar kunst en beantwoord deze vragen..

  • Hoe zou de kunstenaar gedacht zou hebben? Zou je het gedachteproces kunnen overnemen, zonder iemand zijn stijl over te nemen?
  • Op welke vragen baseren kunstenaars zich? En zou jij ook een artistiek antwoord kunnen geven op die vraag?
  • Wat vind je mooi, en zou je zelf willen overnemen van iemands stijl?
  • Wat zou je juist wel, of juist helemaal niet willen overnemen van iemands werk? Is het werk een reflectie van iemands binnenwereld, of juist van iets uit de buitenwereld?
  • Wat zou jij anders doen qua kleurgebruik en compositie?
  • Wat zijn onderwerpen die je tegen bent gekomen die jou aanspreken? En zou je daar zelf iets mee kunnen maken?
  • Welke stijl-elementen vind je het mooist ?

Nou hup, daar heb je weer een reut met antwoorden die je een prima uitgangspunt.

5. Gebruik kranten artikelen, songteksten of fictieve boeken als inspiratie-bron.

De meest concrete tip die ik kan geven. Ik zei het al eerder. Creativiteit is niets anders dan het verwerken van prikkels in je omgeving. Geef je brein dus lekker veel prikkels en voeding. Mijn eigen favorieten: Songteksten staan vaak vol schitterende en beeldende metaforen die mijn hersenen wild maken. Kranten geven me een goede inspiratie voor een maatschappelijke ondertoon. En fictieve boeken zijn vaak fantastische inspiratiebronnen voor character- en landscape design

hebben jullie nog ideeen? Ik ben ontzettend benieuwd!

Een gedachte over “5 tips die jou door je Artist’s Block (of inspiratie gebrek) heen helpen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *