De beste podcast tips

Podcast Thursday II

Ha luitjes.
Wat is het leven onvoorspelbaar soms he? Ik heb een andere leuke blog aan aantocht die al geplaatst had moeten worden.
Maar waar Arjan en ik er 2 jaar voor uit hadden getrokken om een nieuw (huur)huisje te vinden, ivm tragisch lange wachttijden en woningnet enzo, kregen we 2 leuke huizen binnen 2 maanden aangeboden (Wijze tip van een 27-jarige oma voor iedereen: schrijf je meteen in als je 18 wordt en het liefst ook op zoveel mogelijk plekken) en nu gaat alles in stroomversnelling.
Ze behoren beide nog tot de mogelijkheden, maar sowieso krijgen wij binnen 2 weken de sleutels van 1 van deze huizen.
Chaos!!!!
Ondanks alles heb ik, god zij dank, nog wel de tijd gevonden om wat mooie podcasts te vinden en te delen met mijn superleuke lezers.  Lees snel verder!

CBC news – Uncover Seizoen 1: Escaping NXIVM

De beste podcast tips
Podcasts zijn wat mij betreft het ideale platform om een onderwerp of thema uit te diepen. Sommige thema’s zijn zo ongrijpbaar dat het moeilijk te geloven is dat iemand het ooit inzichtelijk zou kunnen maken.
Hoe je er toe komt om je aan te sluiten bij een cult waarbij je de slaaf van je meester bent, en waar je gebrandmerkt word met de initialen van de ‘Cultleider’ Is zo’n thema waarvan ik denk ‘ Goh, ingewikkeld.’
CBC news doet in zijn eerste seizoen van Uncover een poging. En niet zomaar een poging. Josh Bloch, CBC-journalist, komt Sarah Edmondson na een lange tijd tegen. Ze zijn jeugdvrienden die elkaar al lang niet gezien hebben. Niet gek, want Sarah heeft de laatste 12 jaar van haar leven besteed in een cult. Josh Bloch is verbijsterd en gefascineerd.
Ze besluiten samen een podcast te maken over de cult waar Sarah zojuist uit ontsnapt is. In 7 afleveringen wordt duidelijk hoe een dergelijke cult te werk gaat, wat mensen ‘bezielt’ om er bij te gaan, en het meest angstaanjagende, dat (bijna) iedereen hier wel slachtoffer van had kunnen zijn. Mij bekroop in ieder geval het idee dat ik ook zomaar Sarah had kunnen zijn.
De podcast doet gedegen onderzoek, en neemt je als luisteraar mee in dit onderzoekstraject. Er worden veel mensen geïnterviewd en er wordt een breed beeld van de organisatie NXIVM te geven, zonder al te veel uit de bocht te schieten qua sensatiezucht of ‘emotiebejag’ (hoewel er wel een paar scenes in zitten met hysterisch huilende mensen. Maargoed, redelijk fair gezien de situatie) Wat de podcast daarnaast bijzonder maakt is de band van Josh en Sarah, waardoor duidelijk te merken is dat Sarah zich genoeg op haar gemak voelt om details te delen.
De feiten die verteld worden lijken soms ongeloofwaardig maar zijn (gelukkig) allemaal na te checken en er wordt ook voldoende geprobeerd het verhaal van twee kanten te belichten.
De overige seizoenen van CBC uncover heb ik niet geluisterd, maar dit seizoen vond ik absoluut de moeite van het vermelden waard.

NRC vandaag

De beste podcast tips

Ik denk dat dit ongetwijfeld 1 van de bekendere podcasts is. Dat is knap, want zolang bestaat het niet. Toch maakt deze podcast duidelijk waarom podcasts zo tof zijn, en ik hoop dan ook dat een goede actualiteitenrubriek nieuwe podcastluisteraars trekt. Het format is simpel, niet nieuw, en ook de volkskrant heeft een vergelijkbaar format dat al wat langer bestaat. (‘De Dag’). Ook vergelijken veel mensen het met the daily, de ‘Vandaag’ van the New York times. Toch vind ik Vandaag verreweg de fijnste om te luisteren. The daily is internationaal/ Amerikaans georiënteerd waardoor de onderwerpen vaak niet zo relevant zijn en het voor mij soms moeilijk te volgen is (maar vele mensen vinden het fantastisch. Dus geeft het zeker een kans. Ik ben gewoon niet zo heel goed in Engels).
 De gasten, de interviews, de structuur, de consistentie en de fijne presentatie van vandaag zorgen dat deze podcast ook ‘de dag’ overstijgt wat mij betreft, al is ‘de dag’ mijn bonustip want ook daar zitten hele fijne reportages tussen.
De lengte van de podcasts is lekker kort, namelijk 20 minuten. Toch merk ik aan mezelf dat ik het vaak jammer vind als de aflevering al is afgelopen. Al is dat precies hoe het bedoeld is. In een korte tijd (20 minuten) weer even helemaal bijgepraat zijn. over een actueel onderwerp.
Vandaag luister ik daadwerkelijk dagelijks, en als ik het een poosje niet geluisterd heb verheug ik me er ook weer op om dit even lekker te gaan bingewatchen.
De aflevering over de genocide in Rwanda is indrukwekkend en een aanrader. Al moet ik er bij zeggen dat het ooggetuigenverslag vrij schokkend kan zijn. Helaas is ‘Vandaag’ momenteel op zomerreces, dus kun je vooral lekker de oude afleveringen bingewatch en.
Tijdens het zomerreces komen ze iedere week met een favoriete aflevering van een redactie-lid. Dus voor nieuwe luisteraars, zeker de moeite waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *