De beste podcasttips

Podcast Thursday

Hey lieve Hopjes,
Het is even een poosje geleden. Laten we zeggen dat het een zomerreces was. Op dit moment ben ik terug van weggeweest. Ik was even out-of-inspiration, zou een weekendje naar Denemarken gaan maar bleef uiteindelijk een week (heerlijk, de lage prijzen en flexibiliteit van Flixbus!) en stopte veel moeite en tijd in het opzetten van mijn illustratie-bedrijfje.
Nou goed, het format van deze blog (dat er in feite niet echt was) gaat een beetje veranderen en omdat ik niet iedere week de inspiratie heb om een aantal onderwerpen uit mijn hoge hoed te toveren ga ik werken met vaste rubrieken. Ik moet er nog even over nadenken hoe en wat. Maar als podcast verslaafde kan ik in ieder geval beloven dat PODCAST THURSDAY is ingestart. Iedere Donderdag schrijf ik over 2 nieuwe podcasts die ik ontdekt heb. Let’s start!

De leukste podcasttips

Vink

NPO radio 1 heeft mijn idee gejat. Ik denk er al tijden aan om een ultrameta-podcast over podcasts te beginnen. Naar mijn weten was die er nog niet, en onder het mom van ‘ Queen of the Niche ‘ (aka, specialiseren op een doelgroep, is big business) leek ‘de podcastluisteraar’ mij een perfecte doelgroep voor een podcast.
Helaas, ik vond geen mede-podcast-fanatiekeling, en in mijn eentje ben ik nou eenmaal niet zo grappig. En dus is er gelukkig ‘vink’. Een vermakelijke podcast met Mischa Blok, Stan Putman en Vincent Bijlo. Iedere week recenseren zij 3 podcasts, waarna er een podcastparodie volgt.
De presentators hebben fijne stemmen en een leuke dynamiek. Ze hebben het vaak over of een podcast je er ‘intrekt’ en of je het gevoel hebt dat je er bij zit. En dat heb je bij Vink zeker. De recensies en tips zijn leuk en geven behoorlijk wat inspiratie. Wel zijn ze soms een tikkie pretentieus. Het is duidelijk dat de presentatoren een enigszins ‘intellectuele’ smaak hebben en dat de blanke hoogopgeleide luisteraar de doelgroep is. Niets mis mee, en misschien wel typerend voor de doelgroep van NPO radio 1. Maar als je van plat vermaak, BN’er roddels, guilty pleasures of zelfhulpgoeroes houdt word je smaak niet echt in deze podcast vertegenwoordigd. En tuuuurlijk heeft iedereen die mijn blog leest een fantastische smaak. Maar het heeft toch een reden dat RTL boulevard en temptation island al jaren tot de meest populaire TV-programma’s behoren ? .
 Daarnaast vervallen ze tijdens hun recensies ook vaak een beetje in kritiek over radiotechnische details waar de gemiddelde luisteraar (denk ik) niet zoveel boodschap aan heeft, waardoor het naar mijn idee soms nodeloos kritisch wordt.
Al met al vind ik het een superleuke podcast om naar te luisteren, mede door de fijne presentatie (moet ook wel natuurlijk, als je anderen het vuur aan de schenen legt als recensent) . Ik luister hem wekelijks met plezier. De recensies zijn meer kritisch dan informerend van aard en ik kan mij voorstellen dat niet iedere luisteraar ( bv. jongeren ) zich in de meningen van de presentatoren kunnen vinden. Gelukkig laten ze genoeg fragmenten horen om ook je eigen mening te vormen en biedt de podcast genoeg boeiende interactie en  inspiratie om een brede doelgroep aan te spreken.
Al met al een aanrader, en een luisterbeurt waard voor iedere podcastliefhebber!

Eindbeoordeling: 3.5 Hopjes van de 5!

 

 

De leukste podcasttips

The drop-out

The drop-out is een Engelstalige podcast over Elizabeth holmes, die de laatste jaren met haar bedrijf Theranos veelvuldig het nieuws heeft gehaald vanwege fraudezaken en oplichting. Voor degenen die het verhaal niet kennen; Elizabeth Holmes is een veelbelovende studente die Stanford verlaat om haar eigen bedrijf te beginnen. De belofte is een bloedtest, waarbij er met een druppel bloed op vrijwel alle ziektes getest kan worden. Een nobel streven. Elizabeth Holmes weet dan ook met haar charmes een  HELE HOOP geld op te halen van investeerders. Ze lijkt het volgende ‘silicon-valley-succes-verhaal’ te worden, waarbij zichzelf maar al te graag vergelijkt met Steve jobs. Ze kopieert zijn kledingstijl en kaapt hooggeplaatste koppen weg bij Apple.
De vergelijking met Steve Jobs blijkt in sommige opzichten net iets te accuraat, want het blijkt nou niet de baas waar we allemaal van dromen. The drop-out doet uitgebreid verslag van de tirannieke praktijken binnen het bedrijf en beantwoordt de vraag  hoe het zo ver heeft kunnen komen. Ook gaat de podcast in op wat er nou allemaal blijkt te kloppen van de beweringen van Elizabeth en Theranos.
Ik heb deze podcast in 1 luisterbeurt uitgeluisterd. Oke, is moest 14 (ja, 14 !!!!) uur in een flixbus zitten, dus dan heb je al snel de nodige podcasts uitgeluisterd. Maar het verhaal vloog voorbij verveelde geen moment. Het is spannend, intrigerend en geeft een goed beeld hoe een ‘Fake it until you make it’ attitude kan omslaan in een bedrijf dat alleen nog maar teert op oplichting en leugens.
Dat het een spannend verhaal is blijkt ook wel uit de overige media aandacht. Er is een boek verschenen, een Hollywoodfilm met Scarlett Johansson in de maak, Er wordt een serie gemaakt gebaseerd op deze podcast, en er is een documentaire verschenen van de vooraanstaande regisseur Alex Gibney.
Dit zijn de podcasts zoals ik ze het liefste luister. Bingewaardig, met een lang verhaal verspreid over meerdere afleveringen, waarbij we meegetrokken worden in de onderzoeken van de journalist. Ik spreek en versta redelijk goed Engels, maar heb toch moeite met het volgen van sommige podcasts. Deze podcast was voor iemand die gemiddeld vaardig is in Engels goed te volgen!
Eindbeoordeling:  4.5 van de 5 Hopjes !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *